NEW YORK - De effectenbeurzen in New York schommelden vrijdag tussen winst en verlies. Zij sloten de week uiteindelijk af met kleine plusjes.

Beleggers namen vrijdag hun winst nadat het besluit van de Federal Reserve om 600 miljard dollar in de economie te pompen de koersen donderdag tot de hoogste slotstand in ruim twee jaar had doen stijgen.

Een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse banenmarkt stuwde de koersen niet verder.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 11.444,08 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,4 procent tot 1225,85 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot op 2578,98 punten, een winst van 0,1 procent.

Banken

Banken behoorden vrijdag op de Dow tot de stijgers. Speculatie dat grote banken dividend zouden verhogen, deed de koersen oplopen. Zo steeg het aandeel Bank of America 1,8 procent en dat van JPMorgan Chase liep 2,7 procent op.

Kraft Foods behoorde tot de grootste dalers. De koers zakte 2,2 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

Werkgelegenheid

Vrijdag werd bekend dat de werkgelegenheid in de VS in oktober onverwacht sterk is toegenomen. Maar na de sterke koersstijgingen van donderdag, had dit nauwelijks een opwaarts effect op de koersen.

Voor beleggers stond de week vooral in het teken van het Fed-besluit en de uitkomst van de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres.

Die bezorgden de Republikeinse Partij de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dat zorgde voor een positieve stemming op de beurzen omdat de Republikeinen als meer pro-bedrijfsleven worden gezien.

Werkloosheid

Het positieve nieuws zat vrijdag al in de koersen verdisconteerd, meende een handelaar. Daarom reageerden de beurzen niet echt op de banengroei. Bovendien blijft de werkloosheid nog altijd hoog.

De euro stond aan het einde van de handelsdag op Wall Street op 1,4034 dollar, tegen 1,4060 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa.