AMSTERDAM – Bedrijven hebben in oktober het grootste bedrag ooit opgehaald via beursgangen. In totaal verdienden bedrijven afgelopen maand 49,6 miljard dollar (35 miljard euro) door naar de beurs te gaan.

Dit blijkt uit cijfers van studiebureau Dealogic waar de Belgische zakenkrant De Tijd over bericht.

De grootste beursintroductie in oktober is die van de Aziatische tak van AIG. De beursgang van AIA leverde 20,4 miljard dollar op voor AIG. De introductie van AIA is de op een na grootste ter wereld dit jaar.

Recordbedrag

Het oude recordbedrag aan beursgangen werd behaald in oktober 2007. Toen werd er voor 46,5 miljard dollar (33 miljard euro) opgehaald door bedrijven. Hoewel het totale bedrag afgelopen oktober het hoogste ooit is, is het aantal beursgangen met 132 geen record.

Voor komende maand worden er 60 beursintroducties voorbereid wereldwijd. De Amerikaanse autofabrikant General Motors hoopt 10 miljard dollar op te halen wanneer het later deze maand naar de beurs gaat.

Nederland

Op het Damrak was de laatste beursgang die van maritiem dienstverlener Dockwise, eind vorig jaar. Een kapitaalexpert van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers verklaarde eerder dat Nederlandse bedrijven een beursintroductie uitstellen door slechte marktomstandigheden. Door het ongunstige klimaat zouden private investeerders geen goede prijs voor hun bedrijven kunnen krijgen.