AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag licht in de plus gesloten. Ondanks een meevallend banencijfer uit de Verenigde Staten waren beleggers ingetogen na de sterke koerswinsten van donderdag.

De AEX-index sloot 1,75 punten (0,5 procent) hoger op 346,90 punten. De MidKap ging 2,44 punten (0,4 procent) vooruit tot 597,03 punten.

De beurzen in Frankfurt en Londen boekten winsten van respectievelijk 0,3 en 0,2 procent. De beurs in Parijs eindigde vlak.

AEX

Donderdag brak de AEX voor het eerst sinds lange tijd door de weerstand van 343 punten. Dat was het effect van het economische steunpakket ter waarde van 600 miljard dollar dat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag nabeurs had aangekondigd. Wereldwijd gingen de beurzen donderdag flink omhoog.

Door deze koerswinsten waren beleggers vrijdag voorzichtig. Op Wall Street stonden de Dow-Jonesindex en de Nasdaq rond het slot van de Europese beurzen zelfs in de min door winstnemingen. Een gunstig banenrapport dat vrijdag naar buiten kwam, bracht daar weinig verandering in.

Werk

In oktober kwamen er in de VS 151.000 banen bij (exclusief de landbouwsector). Dat was de eerste toename van de werkgelegenheid sinds mei. Analisten gepolst door Reuters dachten dat er 60.000 banen bij zouden komen.

''Het is een verrassende omslag, maar je moet je afvragen of het houdbaar is'', zei een econoom van Commerzbank tegenover persbureau Reuters.

Randstad

Uitzendconcern Randstad was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,5 procent. Het bedrijf is volop actief in de VS en profiteert van een aantrekkende banenmarkt. ArcelorMittal won 2,7 procent.

Het staalbedrijf kan profijt hebben van een groeiende Amerikaanse economie. Vastgoedfonds Corio was de grootste verliezer in de AEX met een daling van 2,3 procent. Het aandeel kreeg een afwaardering van Cheuvreux. BAM verloor 1,6 procent. Het bouwbedrijf ondervond nog hinder van de winstwaarschuwing die donderdag werd gegeven.

RBS

In Londen verloor bankconcern Royal Bank of Scotland 4,5 procent. De grotendeels genationaliseerde bank is in het derde kwartaal op een verlies uitgekomen, tegen een winst een jaar eerder.

De euro was 1,4060 dollar waard. Bij het slot van de handel donderdag stond de euro nog op 1,4205 dollar.