TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag met een forse winst gesloten. De handel volgde de flink hogere slotkoersen op Wall Street een dag eerder. Beleggers waren positief gestemd door de nieuwe steunmaatregelen van de Fed.

De Nikkei-index in Tokio sloot 2,9 procent hoger op 9625,99 punten. De All Ordinaries in Sydney won 1,1 procent en de beurs in Hongkong stond in de middaghandel 1 procent in de plus. Alleen Seoul bleef achter met een verlies van 0,2 procent.

De Japanse centrale bank kwam vrijdag met een rentebesluit. De rente bleef op een niveau tussen de nul en 0,1 procent.

Ook maakte de Bank of Japan (BoJ) bekend het steunprogramma voor de economie van 5 biljoen yen (43,6 miljard euro) niet verder uit te breiden. De BoJ begint volgende week met het opkopen van staatsobligaties om meer liquiditeit in de markt te brengen.

Exporteurs

In Tokio stonden exporteurs bij de sterkste stijgers. Zo steeg machinebouwer Komatsu 4,8 procent, cameraproducent Nikon klom 4,1 procent en elektronicaconcern Panasonic won 3,5 procent.

Autoconcern Nissan sprong 6 procent omhoog na de bekendmaking van goede cijfers een dag eerder. Toyota won 1,9 procent. De autofabrikant heeft in het afgelopen halfjaar weer zwarte cijfers weten te schrijven, na een verlies een jaar eerder.