TOKIO - De Japanse autoproducent Toyota Motor schrijft weer zwarte cijfers. Het autoconcern behaalde in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 289,16 miljard yen (3,6 miljard dollar).

In dezelfde periode vorig jaar keek Toyota nog aan tegen een verlies van 66 miljard yen. Toyota maakte de resultaten vrijdag bekend.

De grootste autoproducent in de wereld verhoogde ook de winstverwachting voor het hele jaar tot 350 miljard yen. In augustus ging het bedrijf nog uit van een nettowinst van 340 miljard yen. Toyota is positief gestemd ondanks de sterke yen en nieuwe terugroepacties van auto's dit jaar.

Exportmarkt

De hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar is een directe bedreiging voor de exportmarkt van Toyota, omdat het Japanse producten in het buitenland relatief duur maakt. Verder vreest Toyota een afnemende vraag in het eigen land nu subsidies voor de aanschaf van schone auto's zijn gestopt. Niettemin was Toyota's hybride model Prius in oktober voor de zeventiende maand op rij de best verkochte auto in Japan.

Vice-president Satoshi Ozawa van Toyota zei dat het operationeel resultaat in alle markten ,,ondanks de negatieve impact van de sterke yen aanmerkelijk hoger was uitgekomen''. Hij wees echter op de voortdurende ,,zeer harde marktomstandigheden'' door de radicale herwaardering van de yen en het risico van een vertraging in de vraag uit de Verenigde Staten, Europa en thuismarkt Japan.