AMSTERDAM – De Russische mestproducent PhosAgro heeft interesse in de Canadese meststofproducent Potash. Dit zegt de voorzitter van PhosAgro, Vladimir Litvinenko, tegenover de Britse krant The Daily Mail.

De interesse van PhosAgro komt na het nieuws dat de Canadese regering geen goedkeuring gaat geven aan de overname van Potash door het Australische BHP Billiton. De Canadese overheid is bang dat een overname door BHP Australië teveel macht geeft op de markt voor meststof.

“De markt voor meststoffen consolideert en we stonden aan de zijlijn”, vertelt Livinenko aan Reuters. “Als BHP controle krijgt over de markt kan dat serieuze gevolgen hebben. We zouden marktaandeel kunnen verliezen.”

Banken

Litvinenko, vroeger een mentor van Vladimir Poetin, is niet van plan om Potash over te nemen. Hij wil een groot aandelenbelang in Potash nemen of een fusie tussen beide bedrijven.

Litvinenko is rond de tafel gegaan met de Russische en buitenlandse banken voor financiering. Verder wil de Rus dat ook de Russische overheid PhosAgro gaat steunen. Volgens bankiers kan PhosAgro onmogelijk genoeg geld bij elkaar brengen om Potash over te nemen. BHP bood 39 miljard dollar (28 miljard euro), maar dit bod werd afgewezen door Potash.