AMSTERDAM - Biedingen in de laatste ronde voor retailer Maxeda bv's luxe warenhuis De Bijenkorf zullen volgende week woensdag plaatsvinden en voor lingeriewinkelketen Hunkemoller op 12 november, zeggen bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen donderdag.

Zij melden ook dat informatiememoranda voor biedingen op Maxeda's resterende modeketen M&S zijn uitgestuurd.

Maxeda, eigendom van Kohlberg Kravis Roberts & Co, Cinven Group, Permira en AlpInvest Partners, wil De Bijenkorf en Hunkemoller verkopen, nadat het midden september warenhuisketen V&D al heeft verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital Partners.

Partijen

Volgens de bronnen zijn er twee strategische en twee financiele partijen over in de laatste ronde biedingen voor De Bijenkorf, waaronder mogelijk het Britse luxewarenhuis Selfridges. Ze voegen toe dat andere potentiele kopers Nederlandse en international partijen zijn.

Het Britse warenhuis Selfridges werd in 2003 gekocht door Wittington Investments dat ook eigenaar is van het eveens Britse warenhuis Fortnum & Mason. Een woordvoerster voor Selfridges gaf aan niet op de hoogte te zijn van de plannen van het Britse warenhuis om De Bijenkorf te kopen.

Bijenkorf

Maxeda wil ongeveer 280 miljoen euro krijgen voor De Bijenkorf, maar volgens de bronnen is deze prijs vanwege het beperkte groeipotentieel te hoog. Zij constateren ook dat de Bijenkorf geen onroerend goed meer bezit na de verkoop ervan in 2005 en dat zou de prijs drukken die strategische kopers bereid zijn te betalen. Voor financiele kopers zou het winstpotentieel beperkt zijn.

Ze voegen toe dat de marketingkosten, die 40% van de omzet bedragen, te hoog zijn en bovendien in het verleden niet hebben geleid tot een stijging van de omzet. Ook de onzekerheid als gevolg van de beeindiging van leasecontracten voor een aantal winkels zorgt voort onzekerheid, die niet terug te vinden is in de prijs, zeggen de bronnen.

Investeringsmaatschappij

Voor Hunkemoller zijn nog vijf partijen in de running, bijna uitsluitend financiele partijen, vanwege de internationale uitbreidingsmogelijkheden. Volgens bronnen is een ervan de investeringsmaatschappij Sun Capital, die eerder V&D kocht. Sun Capital was niet direct beschikbaar voor commentaar.

De informatiememoranda voor damesmodeketen M&S, met meer dan 445 winkels in Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje, zijn uitgestuurd met de uitnodiging voor de eerste ronde biedingen over twee weken, aldus de bronnen.

Maxeda wilde niet reageren op het verkoopproces.

Maxeda, een internationale retailonderneming, die vroeger als Vendex KBB op de beurs genoteerd was, heeft negen winkelformules in twaalf landen in Europa, Rusland, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Vendex KBB werd in juni voor EUR4 miljard door het Maxeda-consortium van de beurs gehaald en al het onroerend goed werd vervolgens in 2005 verkocht.