AMSTERDAM – De beurs in Londen heeft de hulp van de politie ingeschakeld bij de zoektocht naar een saboteur. De Britse beurs denkt dat een systeemfout van afgelopen dinsdag het gevolg is van menselijk handelen. Dit meldt persbureau Reuters donderdag.

De Londense beurs, de LSE, deed dinsdag een proef met het overschakelen naar een sneller softwaresysteem, maar een fout in het systeem gooide roet in het eten. Het systeem zelf, Turqouise, lag twee uur stil, maar de handel op de beurs ondervond geen problemen.

Onderzoek

Na het eerste onderzoek bleek dat de fout onder ‘verdachte omstandigheden’ plaatsvond. “Menselijk handelen was de oorzaak van de systeemfout”, verklaarde een woordvoerder van de beurs.

Het systeem zou 15 november worden ingevoerd, maar deze datum wordt nu door de systeemfout verplaatst. Volgens marktkenners wilde de aandelenmarkt de invoeringdatum van het nieuwe platform sowieso al verplaatsen. Er zouden nog teveel kinderziektes in zitten.

Concurrentie

De LSE wil overschakelen naar een sneller handelsplatform om de concurrentie aan te gaan met goedkopere beurzen zoals Chi-X Europe en Bats Europe. Het marktaandeel van de LSE in het Verenigd Koninkrijk daalde in 2008 van 96 procent naar 51 procent.