NEW YORK  - Het besluit van de Federal Reserve 600 miljard dollar in de economie te pompen, heeft de effectenbeurzen in New York donderdag aan flinke winst geholpen.

Woensdag reageerden beleggers nog terughoudend, maar donderdag was de stemming positief. De graadmeters in New York openden al ruim hoger en in de loop van de dag liep de winst steeds verder op.

De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot de handelsdag af op 11.434,84 punten, een winst van 2 procent. De breed samengestelde S&P 500-index klom 1,9 procent tot 1221,06 punten.

De technologiebeurs Nasdaq noteerde 2577,34 punten, een winst van 1,5 procent. Het waren de hoogste slotstanden in ruim twee jaar.

Grondstoffen

Vrijwel alle fondsen van de Dow profiteerden van het positieve sentiment. Grondstofgerelateerde fondsen deden het goed.

Als de steunmaatregelen van de Fed de economische groei daadwerkelijk aanzwengelen, zal de vraag naar grondstoffen toenemen.

De koers van aluminiumgigant Alcoa steeg ruim 2,8 procent en oliemaatschappij Chevron stond 2,6 procent hoger. Maar ook de detailhandel zat in de lift omdat de omzet van veel winkelketens in oktober beter dan verwacht was.

Arbeidsmarkt

De belegger kijkt nu uit naar de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten worden gebracht. Naar verwachting zal blijken dat in oktober het aantal banen licht is toegenomen. De Fed hoopt met de geldinjectie ook de hoge werkloosheid in de VS te beteugelen.

De beslissing van de Fed maakte de euro duurder ten opzichte van de dollar. Bij sluiting van de beurzen in New York was de euro 1,4210 dollar waard. Bij sluiting van de markten in Europa was dat 1,4281 dollar, het hoogste niveau sinds 20 januari.