BUNNIK - Bouwbedrijf BAM zal de verkoop van onderdeel AM sterk overwegen als een geinteresseerde partij een goede prijs biedt. Dat meldt het bouwbedrijf donderdag na de winstwaarschuwing.

BAM is wel sceptisch over de prijs die het zou kunnen krijgen. Dat zegt Nico de Vries, bestuursvoorzitter van het bouwbedrijf uit Bunnik donderdag tijdens een conference call. Een indicatie van wat een 'goede prijs' zou zijn wil De Vries niet geven.

Donderdag voorbeurs bracht BAM een winstwaarschuwing naar buiten, omdat er opnieuw tegenvallers zijn bij de vastgoedtak AM. Analisten reageerden kritisch naar aanleiding van het nieuws en de plotselinge aankondiging, waarbij BAM zelfs de kwalificatie 'kampioen winstwaarschuwingen' werd toebedeeld.

Het management reageerde door te stellen dat na enkele winstwaarschuwingen in het verleden die verband hielden met de Duitse activiteiten daar het lek uiteindelijk wel boven is gekomen en deze nu naar tevredenheid presteren.

Afboeking

BAM maakte donderdag 127 miljoen euro aan afboekingen bekend op zijn vastgoedposities. De bouwer gaf ook aan dat AM een operationeel verlies van circa 50 miljoen euro in 2010 zal realiseren, waardoor het nettoresultaat voor het hele bedrijf rond nul uitkomt.

"We moeten extra kortingen geven om niet met onverkochte woningen te blijven zitten", licht De Vries het operationele verlies toe.

In de vandaag aangekondigde lasten zit ook een nieuwe reorganisatievoorziening om AM verder in te krimpen. "Hierdoor hebben we vertrouwen dat de nieuwe organisatie er in 2011 weer staat," aldus de Vries.

Aantrekken

Hij verwacht dat de verkopen in de komende jaren weer zullen aantrekken tot een niveau van 3.000 verkochte woningen in 2015. Voor volgend jaar gaat BAM uit van een aantal verkochte woningen dat gelijk is aan dat in 2010.

In de eerste helft van 2010 werden 1.227 woningen uit eigen ontwikkeling verkocht.

"We moeten vaststellen dat AM geen gelukkige investering is geweest", stelde de CEO verder. BAM moest meermalen afschrijven op het onderdeel, waarna in maart van 2010 een claim emissie werd aangekondigd waarmee circa 240 miljoen euro werd opgehaald.