AMSTERDAM - De AEX-index is er donderdag dankzij het economische steunpakket van de Federal Reserve in geslaagd een hardnekkig weerstandsniveau te doorbreken.

De afgelopen weken hikte de graadmeter van de Amsterdamse beurs tegen 343 punten aan, maar sloot daar nooit boven. Zwaargewichten als ArcelorMittal en Unilever namen de AEX op sleeptouw.

De hoofdindex op het Damrak sloot 1,8 procent hoger op 345,15 punten, de hoogste stand sinds begin mei. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 0,6 procent vooruit tot 594,59 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs noteerden winsten tot 2 procent.

Economie

De Federal Reserve trekt 600 miljard dollar uit om de economie aan te jagen. Grondstofgerelateerde fondsen als staalconcern ArcelorMittal (plus 2,3 procent) profiteren naar verwachting als eerste van een aantrekkende economie. In Londen wonnen mijnbouwers BHP Billiton en Xstrata bijna 7 procent.

Unilever voerde de AEX aan met een winst van 5,5 procent. De voedings- en wasmiddelengigant zag de winst en omzet in het derde kwartaal in lijn met de verwachtingen stijgen. Vooral in opkomende markten deed het concern goede zaken. Ook in Londen hoorde Unilever bij de sterkste fondsen.

BAM

BAM was de gebeten hond op het Damrak na een winstwaarschuwing. Het aandeel kelderde ruim 7 procent nadat het bedrijf opnieuw een afschrijving aankondigde op de vastgoeddivisie.

Mooie winstcijfers van de Franse bank BNP Paribas straalden af op andere Europese banken. In Amsterdam won ING ruim 2 procent. In Londen hoorden Barclays en HSBC bij de grotere winnaars, evenals Deutsche Bank in Frankfurt. BNP Paribas zelf, dat een winstsprong van bijna 50 procent meldde over het derde kwartaal, won bijna 4 procent.

Euro

De koers van de euro liep op tot 1,4205 dollar, tegen 1,4020 dollar bij het slot van de beurshandel op woensdag. De Europese munt was eind januari voor het laatst zoveel waard. De prijs van een vat ruwe olie klom met 1,7 procent tot 86,20 dollar.