ALMELO - Producent van technisch textiel TenCate heeft de winstgroei in het derde kwartaal zien stagneren als gevolg van onder meer krapte op de grondstoffenmarkt. De resultaten lagen ruim boven die van vorig jaar, maar de groei van het tweede kwartaal zette beperkt door.

De omzet van TenCate lag met 272,8 miljoen euro hoger dan de verwachting van analisten, maar de marktvorsers hadden hogere inschattingen voor de nettowinst en het bedrijfsresultaat. Beleggers reageerden dan ook teleurgesteld op de cijfers.

TenCate ondervond hinder van de huidige schaarste van aramide, een van de grondstoffen voor de beschermende weefsels die TenCate maakt. Woordvoerder Frank Spaan zei te verwachten dat het aanbod van de aramideproducenten in de loop van de komende maanden wordt afgestemd op de toegenomen vraag.

TenCate heeft daarna enige tijd nodig om de gestegen prijzen door te berekenen.

Kunstgras

Verder maakte het bedrijf kosten om kunstgrasbedrijven die aan het bedrijf zijn verbonden, te stroomlijnen. ''Wij zijn bezig de sector te consolideren en aan te passen aan de hoge eisen die wij stellen'', aldus Spaan. Analist Peter Zwinkels van Royal Bank of Scotland schat de kosten op circa 4 miljoen euro.

Spaan ziet herstel van de vraag naar de kunstgrasvezels van TenCate. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ondanks het terugschroeven van overheidssubsidies ook in Europa.

Amerikaans leger

TenCate denkt dan ook nog steeds een aanzienlijke winststijging over de tweede helft van het jaar te realiseren. Daarin zal de verder aantrekkende vraag naar het paradepaardje van TenCate, de beschermende stof Defender M, een grote rol spelen. De onderneming levert de stof vooral aan het Amerikaanse leger.

De omzet van Defender M lag in de eerste negen maanden lager omdat de VS een nieuwe camouflageprint verwachtte. Het kostte TenCate enige tijd om daarnaar om te schakelen. De vraag trok in het derde kwartaal weer aan en TenCate verwacht voor het vierde kwartaal ''forse groei''.

Teleurstelling

TenCate wijst verder op een flink herstel van de vraag naar veiligheidsweefsels voor beschermende bedrijfskleiding in Europa. Op de Amerikaanse markt groeide ook de vraag naar gras- en geosynthetische vezels.

Beleggers reageerden teleurgesteld. Het aandeel TenCate noteerde eind van de ochtend 2,8 procent lager op 23,68 euro.