NEW YORK - De Amerikaanse belegger heeft aarzelend gereageerd op de bekendmaking van de Fed dat die voor 600 miljard dollar in de economie pompt.

Kort na de aankondiging stegen de koersen; daarna gingen zij weer iets naar beneden om vervolgens weer wat te stijgen.

Uiteindelijk sloten alle drie de graadmeters met kleine plussen. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot de handelsdag af op 11.215,13 punten, een winst van 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 0,4 procent tot 1197,96 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent tot 2540,27 punten.

Kleine min

Halverwege de handelsdag, vóór de Fed met het langverwachte besluit naar buiten kwam, noteerden alle drie de graadmeters nog een kleine min.

Marktkenners waren ervan uitgegaan dat de Fed 500 miljard voor steunmaatregelen zou uittrekken. Het bedrag viel dus niet echt tegen, maar eerder was wel gerekend op een veel hoger bedrag.

Traag herstel

In de toelichting sprak de Fed van een traag herstel van de Amerikaanse economie. Ook uitten de centrale bankiers hun zorgen over de bereidheid van werkgevers mensen in dienst te nemen. ''Daardoor zijn beleggers bang dat de cijfers over de arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten komen, zullen tegenvallen'', aldus een marktstrateeg.

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,4135 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa was de munt 1,4020 dollar waard.