AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is woensdag na een vrij rustige handelsdag met verlies gesloten. Beleggers deden een stapje terug in afwachting van de Federal Reserve die later op de dag met extra monetaire steunmaatregelen komt.

De AEX-index sloot 2,97 punten (0,9 procent) lager op 339,05 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 1,33 punten (0,2 procent) in de min op 590,89 punten.

De aandelenmarkten in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden minnen tot 0,6 procent.

Fed

Analisten gaan ervan uit dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken 500 miljard dollar in de economie gaat pompen door staats- en bedrijfsobligaties op te kopen.

De maatregel is bedoeld om het economische herstel verder aan te jagen. Met het eerste steunpakket gaf de Fed 1,7 biljoen dollar (1200 miljard euro) uit aan onder meer het opkopen van obligaties.

Wall Street

Ook op Wall Street hielden beleggers hun kruit droog in afwachting van de Fed en verliep de handel rustig.

Meevallende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt en de fabrieksorders in de Verenigde Staten werden ter kennisgeving aangenomen, maar hadden weinig effect op het handelsverloop.

TomTom

De producent van navigatieapparatuur TomTom zakte in de AEX 0,6 procent. De Amerikaanse branchegenoot Garmin heeft woensdag opnieuw zijn verwachtingen voor heel 2010 moeten verlagen. Garmin heeft last van de lagere verkoopprijzen van navigatiekastjes.

Staalconcern ArcelorMittal stond op een winst van 1,1 procent. Beleggers verwachten dat de steun van de Fed moet leiden tot verdere economische groei, waarvan het concern zou moeten kunnen profiteren.

Randstad

Randstad won 1,4 procent. Het uitzendbedrijf is volop actief in de VS en beleggers denken dat Randstad eveneens kan profiteren van de steunmaatregelen.

In Parijs won Société Générale 1,9 procent. De Franse bank presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht met een winstverdubbeling tot 896 miljoen euro. Het concern liet bovendien weten geen kapitaalverhoging nodig te hebben om te voldoen aan de nieuwe bankregels van het Basel III-akkoord.

BMW

De Duitse autofabrikant BMW verelfvoudigde de winst in het derde kwartaal tot 874 miljoen euro, maar kon daar geen munt uit slaan. Het aandeel zakte 1,4 procent in Frankfurt omdat de prognose voor de winstmarge tegenviel.

De euro noteerde 1,4020 dollar in vergelijking met 1,4035 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.