SON - De maker van elektronische componenten Neways is optimistisch over de rest van het jaar. De onderneming verwacht een omzet van meer dan 240 miljoen euro voor heel 2010, fors hoger dan de 188 miljoen euro die in 2009 binnenkwam.

Dat is woensdag op te maken uit het tussentijdse handelsbericht van Neways.

Bovendien verwacht het bedrijf dat de nettowinst over de tweede helft van dit jaar ''beduidend hoger'' zal zijn dan in de eerste zes maanden van 2010. Onder de streep stond toen een bedrag van 1,5 miljoen euro. Het bedrijf had al eerder gezegd een betere tweede jaarhelft te verwachten, maar koppelde daar geen concrete cijfers aan.

Omzet

Het bedrijf heeft in het derde kwartaal de omzet met 52 procent op jaarbasis zien toenemen tot 66,2 miljoen euro. Ook de operationele- en nettowinst namen toe, aldus Neways dat daarover woensdag geen concrete cijfers bekendmaakte.

Neways signaleert een hogere vraag naar elektronische componenten en systemen. Het orderboek steeg per 30 september ten opzichte van ultimo juni met 5 procent naar 70,8 miljoen euro.

Vraag

De winstgevendheid van Neways zal echter nog wel gedrukt worden omdat toeleveranciers niet altijd kunnen voldoen aan de sterk gestegen vraag, aldus de onderneming. De extra kosten kunnen slechts deels worden afgewenteld.

Door de toegenomen orders en activiteiten is er sprake van druk op het werkkapitaal, aldus Neways. Naar eigen zeggen is de financiële positie onverminderd sterk.