NEW YORK - De verkiezingen voor het Amerikaanse Congres drukten dinsdag ook hun stempel op de effectenbeurzen in New York.

De verwachting dat die een overwinning opleveren voor de Republikeinse Partij, deed de koersen goed, omdat Republikeinen meer als pro-bedrijfsleven worden gezien.

Volgens de meeste peilingen behalen de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid, terwijl in de Senaat de Democratische Partij van president Barack Obama nog een kleine meerderheid zou behouden.

Alle drie de graadmeters op Wall Street sloten de dag met ruime winst af. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 11.188,72 punten, een winst van 0,6 procent.

Ziektekostenverzekeraars

De breed samengestelde S&P 500-index noteerde 1193,57 punten, een winst van 0,8 procent. De Nasdaq steeg 1,1 procent tot 2533,52 punten.

Vooral fondsen die denken te profiteren van een winst van de Republikeinen, deden het dinsdag goed.

Zo behoorden ziektekostenverzekeraars, een sector die last had van de hervormingen in de gezondheidszorg die Obama voorstaat, dinsdag tot de grote stijgers. De Republikeinen willen die hervormingen terugdraaien.

Gespannen

De beleggers kijken ook gespannen uit naar de uitkomsten van de vergadering van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. De Fed besluit woensdag naar verwachting voor honderden miljarden aan staatsobligaties op te kopen om de economie te stimuleren.

De euro stond bij sluiting van Wall Street op 1,4031 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de euro 1,4035 dollar waard.