AMSTERDAM - De toonaangevende Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten. Beleggers reageerden positief op gunstig bedrijfsnieuws.

Het wachten is op de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten en de mogelijke steunmaatregelen die de Federal Reserve naar verwachting woensdag zal bekendmaken. Energiefondsen stonden in de belangstelling.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, sloot dinsdag 0,8 procent hoger op 342,02 punten. De MidKap, de index voor middelgrote bedrijven, kreeg er 0,9 procent bij tot 592,22 punten.

In Parijs en Frankfurt konden de indices er tot 0,8 procent bijschrijven. De Londense FTSE won 1,1 procent. Het is de vierde dag op rij dat de Europese graadmeters in de plus eindigen.

Stembus

Amerikanen gaan dinsdag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Het lijkt erop dat de Republikeinse partij zeker een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal krijgen en dat de Democraten de Senaat blijven controleren.

''Voor de beurzen wordt het als positief gezien als de Republikeinen aan de macht komen'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ''Zij worden gezien als meer pro-bedrijfsleven.''

Volgens beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers is het moeilijk te zeggen wat het effect van de verkiezingen op de beurzen is.

Federal Reserve

Belangrijker voor de aandelenmarkten is het handelen van de Federal Reserve, die woensdag met een verklaring naar buiten komt. Naar verwachting wordt besloten om de geldkraan verder open te zetten in een poging de rentekosten te drukken en consumenten en bedrijven te stimuleren om meer te lenen.

In Europa stonden energiebedrijven dinsdag fors in de belangstelling. Meevallende resultaten van onder meer gasconcern BG Group en olieconcern BP stuwden de aandelen.

De prijs van een vat ruwe olie steeg bovendien met 1,4 procent en kostte 84,06 dollar. In Londen wonnen BG en BP respectievelijk 3,4 en 1,8 procent. In Parijs won GDF Suez 1 procent en Total kreeg er 1,5 procent bij, terwijl Shell in Amsterdam 1,7 procent pluste.

DSM

In Amsterdam was chemieconcern DSM onderaan de AEX-index te vinden met een verlies van 3,4 procent. Het bedrijfsresultaat bleef in het derde kwartaal achter op de verwachtingen van analisten. Desondanks herhaalde het bedrijf de verwachting dat 2010 voor DSM opnieuw een sterk jaar zal worden.

Beleggers beloonden technisch dienstverlener Imtech voor de dinsdag bekendgemaakte nieuwe doelstellingen van het bedrijf. Met name het gestelde omzetdoel voor de periode tot en met 2015 is ambitieuzer dan analisten hadden verwacht. Het aandeel kreeg er 6,1 procent bij en was daarmee de grootste stijger onder de MidKapfondsen.

Brunel

Detacheringsbedrijf Brunel, ook een MidKapfonds, zag de omzet in het derde kwartaal opnieuw dalen. De meest recente ontwikkelingen wijzen echter op groei in het lopende kwartaal, meldde het bedrijf. Het aandeel won 5,3 procent.

De euro stond dinsdagmiddag aan het slot van de handelsdag in Europa op 1,4035 dollar tegen 1,3885 dollar aan het einde van de Europese handel maandag.