HEERLEN - Chemieconcern DSM realiseerde in het derde kwartaal verdere groei, maar werd dinsdag door beleggers flink afgestrafd omdat enkele resultaten achterbleven bij de verwachting van analisten.

DSM had onder meer last van gestegen grondstofprijzen, bleek bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Het aandeel DSM verloor dinsdag ruim 4 procent, op een verder licht positieve beurs. Beleggers schrokken van de druk op de marges bij DSM, omdat het concern de gestegen grondstofprijzen nog niet wist door te berekenen aan klanten.

Winst

DSM boekte een operationele winst (ebit) van 185 miljoen euro, 28 procent hoger dan vorig jaar, maar lager dan de 204 miljoen euro die analisten hadden voorspeld. De omzet kwam met 2,15 miljard euro wel iets hoger uit dan de voorspelling (2,14 miljard euro) en lag 19 procent hoger dan in 2009.

Topman Feike Sijbesma sprak van een ''sterk kwartaal'' en herhaalde de eerdere voorspelling dat ook heel 2010 voor DSM een sterk jaar zou worden.

Groei

Volgens het bedrijf bleven de economische omstandigheden in het derde kwartaal goed, met lichte groei in de westerse economieën en sterke groei in opkomende markten. Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb liet in een toelichting weten geen reden te zien dat de economie in 2011 zou verslechteren.

De voedings- en vitaminedivisie Nutrition boekte opnieuw een stevig resultaat, dat in lijn lag met de verwachtingen van marktvorsers. Het kwakkelende Pharma presteerde juist slechter dan verwacht.

Verlies

Onder de streep boekte DSM een nettowinst van 79 miljoen euro, flink lager dan de gemiddelde verwachting. DSM leed een verlies op de verkoop van onder meer de citroenzuuractiviteiten in België. Exclusief onder meer deze bijzondere kosten stond er een winst van 128 miljoen in de boeken.

In China, het land waarop DSM in de recent gepresenteerde nieuwe strategie sterk inzet, realiseerde de onderneming een omzetgroei van 15 procent ten opzichte van 2009.

DSM verwacht de eerder gestelde omzetdoelstelling van 1,5 miljard dollar in China in 2010 te halen. China was in de eerste negen maanden van dit jaar al goed voor inkomsten van 1,17 miljard dollar.