NEW YORK - De beurzen in New York hebben maandag de winst van ruim 0,5 procent die bij opening op de borden stond niet weten vast te houden. De positieve stemming sloeg om in behoedzaamheid en de koersen vielen terug.

De graadmeters sloten uiteindelijk vlak.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot de handelsdag af op 11.124,62, een plusje van 0,1 procent. De breder samengestelde S&P 500-index sloot eveneens 0,1 procent hoger op 1184,38 punten. De Nasdaq sloot de dag met een klein verlies af en sloot 0,1 procent lager op 2504,84 punten.

De eerste dag van de maand begon goed. Positief nieuws uit zowel de bouw als de industrie stemden beleggers positief. De uitgaven in de bouwsector stegen onverwacht met 0,5 procent, terwijl analisten juist hadden gerekend op een daling met 0,5 procent.

ISM-index

Ook de ISM-index die de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie meet, kwam in oktober hoger uit dan verwacht. Ook goed nieuws uit China, waar de industrie in oktober de sterkste groei in zes maanden vertoonde, droeg bij aan de goede stemming.

Maar gaandeweg de dag liepen de koersen weer terug. Beleggers zijn toch voorzichtig, in afwachting van de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres op dinsdag en de vergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Fed

De Amerikaanse centrale bankiers vergaderen dinsdag en woensdag over het monetaire beleid. Verwacht wordt dat de Fed met nieuwe monetaire steunmaatregelen komt die de economie moeten stimuleren.

De aandacht van beleggers gaat vooral daarnaar uit, aldus handelaar David Kupersmith. Daarom hadden volgens hem de gunstige macrocijfers minder impact dan zij anders gehad zouden hebben.

De euro stond aan het eind van de handelsdag op Wall Street op 1,3882 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa stond de Europese munt op 1,3885 dollar.