AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met een dagwinst aan de week begonnen. Beter dan verwachte macrocijfers uit de Verenigde Staten gaven beleggers reden voor enig optimisme.

De AEX-index sloot 2,12 punten, of 0,6 procent hoger op 339,35 punten. De MidKap-index bleef nagenoeg onveranderd (+0,02 punt) op 586,96 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

De maandelijkse ISM-index over de toestand in de Amerikaanse productiesector kwam in oktober hoger uit dan verwacht. Uit de index bleek dat de groei van de sector is versneld, terwijl er was gerekend op een vertraging. Ook een stijging van de bouwuitgaven was een positieve verrassing.

Herstel

Volgens ING-econoom James Knightley was sprake van een sterk herstel van de productiesector. ''Dit is een excellente prestatie. De werkgelegenheid nam ook toe, wat een goed vooruitzicht is voor het banencijfer van vrijdag.'' Hij doelde op de maandelijkse arbeidsmarktcijfers van de overheid.

Post- en pakketbedrijf TNT was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 4,2 procent. De winst over het derde kwartaal viel analisten tegen. Op vrijdag ging er al 1,8 procent van de koers af nadat berichten waren opgedoken dat TNT werkt aan een kapitaalversterking.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) maakte maandag bekend de netwerksite Hyves over te nemen voor een onbekend bedrag. Analisten schatten de waarde van de overname op circa 40 miljoen euro. Het aandeel TMG sloot 0,2 procent lager.

Biotechnologiebedrijf OctoPlus meldde positieve resultaten van een studie naar de bijwerkingen van Locteron, een geneesmiddel waarvoor het concern de afgiftetechnologie heeft ontwikkeld. De aandelenkoers van het bedrijf steeg 4,1 procent.

InnoConcepts

Bij de kleinere fondsen in de ASCX-index stond uitvindersbedrijf InnoConcepts onderin met een koersverlies van 10,1 procent.

Het aandeel heeft van beursbedrijf NYSE Euronext een zogenoemde noteringsmaatregel opgelegd gekregen. Hiermee wil de beurs beleggers waarschuwen dat er iets met een bedrijf aan de hand is. InnoConcepts heeft een negatief eigen vermogen.

De euro noteerde 1,3885 dollar, nagenoeg gelijk aan de stand van 1,3880 dollar aan het einde van de Europese handel vrijdag.