HOOFDDORP - Post- en pakketjesbedrijf TNT heeft het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal aanzienlijk zien dalen door de kosten van de voorgenomen splitsing en hogere pensioenlasten. Vooral bij TNT Post viel het resultaat sterk terug.

TNT meldde maandag een omzet van 2,77 miljard euro over het derde kwartaal. Dat was 11 procent meer dan een jaar eerder en ruim 100 miljoen euro meer dan analisten hadden voorspeld. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) daalde echter met bijna 15 procent tot 157 miljoen euro.

Bij Express steeg het bedrijfsresultaat met bijna 9 procent tot 74 miljoen euro. Het aantal verzendingen dat de divisie dagelijks verwerkte, lag ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder, vooral omdat het internationale vervoer sterk toenam.

Prijsverhogingen

TNT profiteerde nog niet van de voorgenomen prijsverhogingen en bezuinigingen die Express nog rendabeler moeten maken. Het effect daarvan is volgens TNT pas in 2011 merkbaar.

Het onderliggende resultaat van de geplaagde postdivisie daalde tot 83 miljoen euro, 27 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal poststukken dat werd verzonden, ging met bijna 8 procent omlaag en de prijzen stonden door de toegenomen concurrentie onder druk.

Besparingen

De besparingen van 21 miljoen euro die TNT Post wist te realiseren, waren onvoldoende om die ontwikkelingen te compenseren. Daarnaast drukte een stijging van de pensioenlasten op het resultaat.

TNT-topman Peter Bakker noemde de handelsomstandigheden in het derde kwartaal ''goed, maar niet geweldig''. TNT blijft door het kwetsbare economische herstel voorzichtig over de toekomst. Het verwacht dat de resultaten van Express dit jaar veel beter uitvallen dan in 2009. Voor Post wordt een daling verwacht.

Splitsing

De vastgelopen onderhandelingen met de vakbonden kunnen het lastig maken voor TNT om op korte termijn meer details te geven over de voorgenomen splitsing van het bedrijf. Dat zei financieel directeur Bernard Bot.

TNT wil op 2 december bij een bijeenkomst met analisten de toekomst van Express en TNT Post schetsen. ''Dan willen we beide divisies sterk neerzetten'', aldus Bot. ''Als we dan nog in een discussie met de bonden zitten, wordt het echter moeilijk om een invulling te geven aan de herstructurering van Post.''

Bot benadrukte dat TNT op schema ligt om de scheiding van Express en Post met ingang van 1 januari 2011 te realiseren. Hij wilde niet vooruitlopen op de vraag of de onduidelijkheid over de reorganisatie van TNT Post eventuele kopers afschrikt.

Beursgang

De beslissing over de manier waarop het postbedrijf wordt verzelfstandigd, bijvoorbeeld door een beursgang of samenwerking met buitenlandse partners, hangt volgens Bot niet samen met de voortgang van de onderhandelingen over de reorganisatie. ''Die beslissing nemen we niet op basis van de onderhandelingen. We kijken vooral naar wat goed is voor Post op de lange termijn.''

De vakbonden en TNT liggen in de clinch over de voorgenomen reorganisatie bij het postbedrijf. Daarbij wil TNT alle postbodes met een voltijdsbaan vervangen door parttimepostbezorgers.

De bonden stelden TNT eind vorige week een ultimatum. Als het bedrijf niet voor 8 november aan hun eisen tegemoetkomt, zijn vanaf medio november acties te verwachten.

In de plannen van TNT zouden zo'n elfduizend arbeidsplaatsen vervallen en maximaal 4500 mensen zou gedwongen ontslag wachten. Na onderhandelingen werd dat aantal teruggebracht tot 3100. De bonden vinden dat nog altijd te veel en willen dat TNT langer de tijd neemt voor de reorganisatie. Op die manier zouden meer werknemers het bedrijf via natuurlijk verloop verlaten.