AMSTERDAM – Analisten en beleggers zijn het meest bezorgd over de consumentenvraag voor het komende kwartaal. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Verder denken marktkenners dat schommelingen op de valutamarkt van belang gaan zijn.

In het onderzoek noemt 35 procent van de tachtigduizend ondervraagden de vraag van consumenten de grootste zorg. “De lakmoesproef voor het optimisme van analisten en beleggers zullen de uitgaven van consumenten rond de kerstperiode zijn”, vult onderzoeker Erik Roelofsen aan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat analisten en beleggers zijn op dit moment vooral optimistisch zijn over de markten in Azië en Latijns Amerika. Het minst optimistisch zijn ze over Noord-Amerika en Europa.

Vooruitzichten

Ook is in het onderzoek gevraagd aan deskundigen een vooruitzicht te geven van verschillende bedrijfstakken. Analisten blijken het somberst  te zijn over de vooruitzichten voor de bouwsector, verzekeringsmaatschappijen, banken, vliegtuigbouw, defensie en vastgoed.

Verder zijn marktkenners juist optimistischer over de vooruitzichten in de landbouw, mijnbouw, technologie, afvalverwerking, infrastructuur en transport.

“De landbouw profiteert van een sterke vraag”, verklaart Roelofsen. “Op vergelijkbare wijze wordt het optimisme over de mijnbouw gevoed door een sterke vraag naar grondstoffen in opkomende economieën.”

Onderzoek

In het onderzoek zijn tachtigduizend analisten en professionele beleggers gevraagd naar hun meningen en verwachtingen. Het onderzoek is gezamenlijk uitgevoerd door de Rotterdam School of Management, Erasmus University en accountantskantoor PwC.