AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Het was de week waarin de belegger zich door een brij van kwartaalcijfers moest worstelen. Onder andere KPN, Arcelor Mittal en Shell presenteerden de resultaten van het derde kwartaal. De AEX zette uiteindelijk een dalende trend in.

Toekomst

Binckbank stond erg in de belangstelling van beleggers maandag. Het aandeel won 7,4 procent ondanks tegenvallende derdekwartaalcijfers. Beleggers keken echter vooruit. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is het bedrijf goed gepositioneerd voor de toekomst.

De AEX sloot uiteindelijk met een kleine winst van 0,4 procent op 342,53 punten. Handelaren reageerden opgetogen op afspraken van de ministers van Financiën van de G20-landen om een valutaoorlog te voorkomen.

Gebeten hond

Dinsdag was Arcelor Mittal de gebeten hond. Het aandeel verloor 5 procent nadat het beter dan verwachte kwartaalcijfers presenteerde. Beleggers negeerden dit en keken vooral naar de zeer voorzichtige vooruitblik die het bedrijf gaf. “Zoiets kan flink worden afgestraft'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 1,77 punten lager op 340,76 punten. Dat is een verlies van 0,5 procent. Dalende huizenprijzen in de Amerikaanse grote steden zou ook de Amsterdamse hoofdgraadmeter parten spelen.

Geruchten

Het Damrak zette de dalende trend woensdag door. De beurzen werden bevangen door angst dat een Amerikaans steunpakket minder groot zou uitvallen dan eerder gedacht. De AEX 2,77 punten (0,8 procent) tot een stand van 337,99 punten.

BinckBank was weer in het nieuws. Er deden geruchten de ronde dat de broker zou worden overgenomen. De Britse zakenkrant de Financial Times noemde ING, handelshuis Evolution en investeerder Permira als mogelijk kopers. Het aandeel van Binck steeg woensdag 8,4 procent.

Worsteling

Beleggers op de beurs in Amsterdam worstelden zich donderdag door een grote berg bedrijfsresultaten van onder meer Shell, Randstad, Nutreco en Wavin. Na een hogere opening met een half procent winst sloot de AEX nagenoeg vlak op 338,10 punten.

Ondanks de vele bedrijfscijfers maakte het aandeel van biotechbedrijf Pharming de grootste uitslag op het Damrak. De Europese Commissie zette het licht op groen voor markttoelating van het Ruconest. Pharming sloot met een winst van 5,8 procent.

Plaats

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer wees er vrijdag op dat de AEX-index deze maand amper van zijn plaats is gekomen. “We hebben niet meegedaan waar anderen dat wel hebben gedaan. We zitten vast in een nauwe bandbreedte.” Vrijdag sloot de AEX met een verlies van 0,3 procent op 337,23 punten.

De koers van autofabrikant Spyker ging 22 procent onderuit na publicatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf meldde dat door een productiestop bij Saab de verkoop van auto's dit jaar achter zal blijven bij de eerdere doelstelling. Spyker verwacht niet dat het voor 2012 uit de rode cijfers zal komen.

Euro

De euro liet een klein verlies zien ten opzichte van een week eerder. De euro noteerde bij het sluiten van de beurzen vorige week vrijdag 1,3920 dollar. Deze vrijdag noteerde de Europese munt 1,3880 dollar.