VELDHOVEN - ASML in Veldhoven zet deze dagen alle zeilen bij om aan genoeg handjes te komen om de chipmachines kunnen bouwen waar grote technologieconcerns weer om schreeuwen.

Het bedrijf, dat vorig jaar nog bijzonder hard getroffen werd door de crisis en voor 1100 mensen werktijdverkorting aanvroeg, werft nu personeel met paginagrote advertenties in landelijke dagbladen.

Fabriekspersoneel kan de kerstvakantie vergeten en onderzoekers worden tijdelijk uitgeleend aan productieafdelingen. Het bedrijf verwacht flexibiliteit in deze drukke tijden, zegt een woordvoerder.

Kwartaalcijfers

Twee weken geleden presenteerde ASML prachtige kwartaalcijfers. In het derde kwartaal werd een omzet van 1,1 miljard euro geboekt en werden 51 machines afgeleverd in Azië en de Verenigde Staten. Over heel 2009 was de omzet slechts 1,6 miljard en werden 70 machines verkocht. ASML stevent af op een recordomzet.

In de fabriek die begin vorig jaar nog uitgestorven oogde, is het nu weer een drukte van belang, toont arbeidsmarktwoordvoerder Jojanneke Strijbos van ASML. De zogenoemde cleanrooms waarin de peperdure machines vanaf de grond worden opgebouwd zijn allemaal bezet. Buiten rijden de vrachtwagens af en aan.

Afnemer

ASML telt in Veldhoven een redelijk stabiel aantal van vierduizend vaste werknemers. In de regio is het bedrijf na Philips de grootste commerciële werkgever. Vorig jaar moest afscheid worden genomen van zevenhonderd gedetacheerde flexwerkers maar op dit moment zijn er weer duizend flexwerkers actief.

Op het terrein is een nieuwe ultramoderne fabriek gebouwd voor de productie van de nieuwe generatie chipmachines, de EUV-machine. Deze maand werd de allereerste nieuwe machine (prijs 40 à 50 miljoen euro) naar een niet-genoemde afnemer in Azië verscheept.

Vacatures

De EUV-machine zet nog kleinere lijntjes op een chip waardoor er meer data op kunnen. ASML is vooralsnog de eerste die de techniek beheerst in een markt waar met Nikon en Canon nog maar twee concurrenten opereren.

ASML heeft op dit moment nog honderd onvervulde vacatures voor vaste krachten. Het bedrijf meent dat zijn voortrekkersrol goede en ervaren mensen uit de branche moet verleiden om in het BrabantseVeldhoven te komen werken. ,,We bieden goede arbeidsvoorwaarden maar gaan niet strooien met cadeaus of auto's.''