NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen kwamen vrijdag nauwelijks in beweging vergeleken met de voorgaande dag.

Hoewel er best richtinggevend nieuws was, wachten beleggers liever af met wat voor maatregelen de Fed woensdag komt om de Amerikaanse economie aan te zwengelen.

Bovendien zijn er dinsdag belangrijke tussentijdse verkiezingen in de VS die het politieke speelveld kunnen opschudden.

Hoofdfondsen

Alle drie de indices sloten onveranderd ten opzichte van de vorige dag de week af. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op 11.118,49 punten, de breder samengestelde S&P 500-index noteerde een stand van 1183,26 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging de week uit op een stand van 2507,41 punten.

Beleggers anticipeerden eerder al op de te verwachten economische impuls en sloegen aan het kopen. Dat effect lijkt nu inmiddels weggeëbd. Sinds medio deze week is het afwachten en pas op de plaats. Woensdag wanneer de maatregelen eenmaal worden bekendgemaakt, zullen de beurzen naar verwachting flink in beweging komen. Of dat omhoog of omlaag is, valt te bezien.

Macro-economische signalen

De kwartaalresultaten van bedrijven leggen het qua belang al de hele week af tegen macro-economische signalen. Hoewel Microsoft, dat donderdag nabeurs bekendmaakte dat de winst over zijn eerste kwartaal met 51 procent was gestegen, daar wel voor beloond werd. Het aandeel won 1,5 procent en was daarmee de op een na grootste stijger in de Dow na Alcoa. Microsoft trok ook de Nasdaq iets omhoog.

Eerder op de dag werd bekend dat de Amerikaanse economie volgens een eerste schatting met 2 procent is gegroeid over het derde kwartaal. Dat kon beleggers niet bekoren. Anderzijds maakte ook een kleine daling van het consumentenvertrouwen geen indruk.

Een euro kostte aan het eind van de handel in New York 1,3916 dollar. Aan het eind van de handelsdag in Europa was dat 1,3880 dollar.