AMSTERDAM - De AEX-index op het Damrak in Amsterdam is vrijdag met een kleine min gesloten. Autofabrikant Spyker was de grootste daler op de beurs. 

De AEX sloot met een verlies van 0,3 procent op 337,23 punten. De MidKap-index ging 0,6 procent omlaag tot 586,94 punten. De toonaangevende graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen noteerden tussen de 0,1 procent negatief en 0,1 procent positief.

De Europese aandelenmarkten zakten rond de slotbel wat terug, toen Wall Street de weg omlaag koos. Eerder veerden de indices juist wat op nadat het Amerikaanse ministerie van Handel in een eerste raming had aangegeven dat de economie in het land in het derde kwartaal met 2 procent is gegroeid.

Bij het sluiten van de Europese markten stond de Dow-Jonesindex in New York 0,3 procent lager terwijl schermenbeurs Nasdaq een min van 0,3 procent noteerde.

Spyker

Het aandeel Spyker sloot in Amsterdam 16,8 procent lager. Het bedrijf had zijn verkoopdoelstelling voor 2010 neerwaarts bijgesteld. Verder verwacht de eigenaar van Saab voorlopig niet uit de rode cijfers te komen.

Persbureau Reuters meldde dat post- en pakjesbedrijf TNT werkt aan een kapitaalversterking. Deze kan de vorm krijgen van een emissie of van een beursgang van een onderdeel. Het aandeel daalde na het nieuws en stond onderin de AEX met een 1,8 procent lagere koers. Randstad en ING verloren meer, respectievelijk 2,2 procent en 2,5 procent.

Olieconcern Shell was de koploper van de Amsterdamse hoofdgraadmeter met een plus van 2,35 procent. Telecombedrijf KPN volgde met een 1,3 procent hogere koers. Beide fondsen gelden als conservatieve aandelen waar beleggers geld in steken als de beurs in de min staat.

ICT Automatisering

ICT Automatisering maakte bekend dat bestuursvoorzitter Bram Schot per direct opstapt. Het bedrijf zei dat er sprake was van een verschil van inzicht over het beleid. President-commissaris Carlo D'Agnolo neemt de functie van de topman over. Hij zei tegen ANP-Reuters dat hij met enthousiasme aan de slag gaat. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Het aandeel Crucell verloor 2,5 procent nadat er donderdag al 2,5 procent van de koers was afgegaan. Het bedrijf had donderdag bekendgemaakt de levering van onder meer kindervaccins op te schorten als gevolg van een mogelijke besmetting in zijn fabriek in Zuid-Korea.

Het bedrijf en de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) lieten vrijdag weten niets toe te voegen te hebben aan de eerdere mededelingen over een voorgenomen bod van J&J op Crucell.

De euro stond op 1,3880 dollar, tegen 1,3850 dollar aan het eind van de handel donderdag.