AMSTERDAM - Crucell schrapt de verwachtingen voor het boekjaar 2010, nu het biotechnologiebedrijf alle verschepingen van de vaccins Quinvaxem en Hepavax-Gene tijdelijk heeft stilgelegd.

De reden voor de schorsing van de verschepingen is de mogelijke aantasting van de steriele omgeving van de Shingal-fabriek in Zuid-Korea, aldus Crucell donderdag.

De situatie wordt momenteel onderzocht, waarbij de resultaten voor het einde van november worden verwacht. Na publicatie van de onderzoeksresultaten kunnen de verschepingen worden hervat. Crucell houdt er wel rekening mee dat de verschepingen nog beperkt zullen blijven tot en met januari 2011.

Het gaat om de levering van kindervaccin Quinvaxem en een vaccin voor hepatitis B. Crucell is voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk van Quinvaxem. Het biotechbedrijf heeft opdrachten gekregen van multinationals voor de levering van dit vaccin aan ontwikkelingslanden. De contracten zijn honderden miljoenen euro's waard.

Geen gevaar

Het bedrijf benadrukt donderdag dat er geen gevaar bestaat rond de producten die al verspreid zijn, omdat deze producten uitgebreid zijn getest en goedgekeurd.

Crucell stelt de markt te zullen informeren als er meer duidelijkheid is over de financiele gevolgen, maar kondigt donderdag al wel aan dat de verwachtingen voor geheel 2010 komen te vervallen.

Afgelopen augustus verwachtte Crucell dat de totale omzet en overige bedrijfsopbrengsten in 2010 het niveau van 2009 zouden gaan overtreffen.