NEW YORK - De handel op Wall Street was donderdag bewegelijk. Na een positieve opening zakten de indices even behoorlijk weg, maar krabbelden later weer op.

Goed en slecht nieuws hielden elkaar dan ook in evenwicht en niemand weet nog precies met wat voor maatregelen het stelsel van centrale banken, de Fed, volgende week komt. Bovendien zijn er volgende week belangrijke tussentijdse verkiezingen in de VS.

Zowel het pakket waar de Fed mee komt om de economie weer leven in te blazen, als de uitslag van de verkiezingen kan voor een heel nieuwe speelveld zorgen. Beleggers houden hun kruit dan ook liever even droog; macrocijfers en bedrijfsresultaten lijken even niet zo belangrijk.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot af op een stand van 11.113,95 punten. Dat is 0,1 procent lager dan het slot van woensdag.

Dow Chemical

De breder samengestelde S&P 500-index eindigde op een stand van 1183,75 punten, een minieme winst van 0,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq pakte er 0,2 procent bij tot een stand van 2507,37 punten.

Aan het begin van de handel stonden de indices hoger op het nieuws dat het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen flink lager lag dan waarop was gerekend. Zo'n 434.000 Amerikanen meldden zich vorige week bij het loket, waar was gerekend op 453.000 aanvragen.

Verder kwamen chemiereus Dow Chemical en Exxon Mobil in de ochtend met cijfers. Exxon rapporteerde fors meer winst, Dow een hogere omzet.

Verwachtingen

Toen conglomeraat 3M, bekend van Scotch-tape en Post-Itplakkers, met cijfers kwam, sloeg het sentiment om. De cijfers op zich waren niet slecht, maar 3M temperde de verwachtingen voor de rest van het jaar, wat eerder deze week ook al gebeurde bij de grote staalconcerns.

Een euro kostte aan het eind van de handel in New York 1,3930 dollar. Aan het eind van de handelsdag in Europa was dat 1,3935 dollar.