EINDHOVEN - Er is in de periode voor 2009 mogelijk fraude gepleegd bij uitvindersbedrijf InnoConcepts. Een eigen onderzoek heeft informatie opgeleverd die daarop wijst en het bedrijf heeft de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

 Het onderzoek had betrekking op transacties die zijn gedaan door medewerkers van het bedrijf, inclusief het bestuur. InnoConcepts denkt dat te veel is betaald voor deelnemingen in onder meer andere ondernemingen. Het bedrijf schat dat de totale omvang van de verkeerd aangewende middelen 20 miljoen euro bedraagt.

''We waren niet in staat om definitief te bepalen of fraude heeft plaatsgevonden en zo ja, op welke schaal. We hebben daarom het Openbaar Ministerie betrokken en onze bevindingen gedeeld'', aldus de verklaring van donderdag.

In 2008 had InnoConcepts een andere topman. Toenmalig bestuursvoorzitter Peter Pruijssers werd in het voorjaar van 2009 opgevolgd door huidig topman Niraj Mehra. Na zijn aantreden zijn enkele grote financiële lijken uit de voorgaande periode uit de kast gevallen.

Faillissement

InnoConcepts werd geconfronteerd met faillissementen van partners. Eerst ging de Chinese toeleverancier Cheng Meng failliet. Daarna het Britse Proventec, waarin InnoConcepts een groot belang had en waarvan het bovendien leningen garandeerde. Dit leidde tot grote afwaarderingen waardoor de kapitaalpositie is uitgehold.

De beurswaarde van het fonds, dat onderdeel is van de ASCx-index met kleinere fondsen, is in de tussentijd bijna volledig verdampt. In de zomer van 2007 was het aandeel nog meer dan 8 euro waard. Donderdag noteerde het 21 eurocent.

Eigen vermogen

Verder meldt Innoconcepts donderdag in een update over het derde kwartaal dat de eigen vermogenspositie na 30 september negatief is geworden.

Het bedrijf geeft verder aan dat de omzet in het kwartaal is gestegen met 25 procent tot 3,5 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De pogingen om de verstoorde relatie met een Amerikaanse partner te herstellen verlopen naar tevredenheid, aldus Innoconcepts.