AMSTERDAM - De AEX-index op het Damrak in Amsterdam is donderdag met een minimale winst gesloten. Enkele grote aan het Damrak genoteerde bedrijven hadden eerder op de dag cijfers gepresenteerd.

De AEX sloot met een plus van 0,11 punt nagenoeg vlak op 338,10 punten. De MidKap-index ging 0,1 procent omlaag tot 590,38 punten. De grote Europese graadmeters van Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,4 tot 0,6 procent.

Olieconcern Shell heeft in het derde kwartaal de nettowinst met 7 procent zien stijgen tot 3,5 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde onder meer van een gestegen productie en hogere olie- en gasprijzen. Het aandeel Shell klom 0,5 procent.

Randstad

Bij uitzender Randstad ging de nettowinst met bijna 20 procent omhoog tot 72,3 miljoen euro. De omzet steeg met 19 procent tot 3,78 miljard euro. De koers van Randstad bleef nagenoeg onveranderd.

Bij buizenproducent Wavin steeg de omzet met 8 procent tot 345 miljoen euro. De winstmarge daalde echter in vergelijking met vorig jaar. Wavin verloor hierna 2,8 procent.

Biotech

Het aandeel Crucell verloor 2,5 procent. Het biotechnologiebedrijf meldde donderdagmiddag dat de levering van kindervaccins is stilgelegd in verband met een mogelijke besmetting van zijn steriele productiefaciliteit in Zuid-Korea.

Pharming, ook een biotechfonds, maakte bekend dat de Europese Commissie definitief het licht op groen heeft gezet voor markttoelating van Ruconest in Europa. Het bedrijf krijgt nu een mijlpaalbetaling van 5 miljoen euro van zijn partner voor de Europese markt. Ruconest is het eerste product van Pharming. Het aandeel sloot met een koerswinst van 5,8 procent.

Olie

BinckBank leverde na drie dagen van stevige koerswinsten 3 procent in. Daarmee stond het aandeel van de internetbroker onderin de MidKap.

De euro noteerde 1,3935 dollar, tegen 1,3790 dollar aan het eind van de handel op woensdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 82,05 dollar.