ZWOLLE - De producent van buis- en leidingsystemen Wavin heeft de omzet in het derde kwartaal zien groeien. De winstgevendheid stond echter onder druk. De winstmarge (ebitda-marge) kwam uit op 10,5 procent, lager dan de 13,8 procent vorig jaar. Dat maakte Wavin donderdag voorbeurs bekend.

De operationele winstmarge (ebitda-marge) kwam uit op 10,5 procent, lager dan de 13,8 procent vorig jaar. Dat maakte Wavin donderdag voorbeurs bekend.

Het bedrijf noemde de marktomstandigheden in het derde kwartaal ''uitdagend'' met sterke concurrentie binnen de branche en instabiele grondstofprijzen. Daar kwam aan het eind van het kwartaal al enige verandering in, aldus Wavin.

Maar de onderneming verwacht wel dat ook in het vierde kwartaal de concurrentie aanhoudt en de grondstofprijzen volatiel blijven.

In het vierde kwartaal zal Wavin verdere herstructureringsmaatregelen nemen. Daarmee zijn wel kosten gemoeid, maar hoeveel is nog onbekend.

Polen

Wavin zag de omzet in het derde kwartaal met 8 procent toenemen tot 345 miljoen euro. Vooral de activiteiten in Polen, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk droegen bij aan de omzetstijging. In Nederland en Italië viel de omzet juist terug. Het bedrijfsresultaat kwam met 36,5 miljoen euro ook lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar (44,3 miljoen euro).

Wavin denkt het jaar af te kunnen sluiten met een nettowinst die iets hoger ligt dan vorig jaar. Die bedroeg toen 1,8 miljoen euro.