DEN HAAG - Oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van een hogere productie, kostenbesparingen en de verkoop van onderdelen.

Ook hogere olie- en gasprijzen droegen bij aan de winstgroei. Dat blijkt uit de resultaten die het concern donderdag bekendmaakte.

Shell haalde een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) van 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro) tegen 2,99 miljard dollar een jaar eerder. Exclusief 1,4 miljard dollar aan eenmalige posten steeg de ccs-winst met 88 procent tot 4,9 miljard dollar, veel meer dan de 4,3 miljard dollar waarop analisten in doorsnee rekenden.

Winst

De nettowinst kwam eveneens uit op 3,5 miljard dollar, 7 procent meer dan in het derde kwartaal van 2009. Shell haalde een omzet van 90,7 miljard dollar (65,5 miljard euro) tegen 75 miljard dollar in het derde kwartaal van 2009.

Het concern pompte dagelijks ruim 3 miljoen vaten olie uit de grond tegen 2,9 miljoen vaten een jaar eerder. De stijging van 5 procent is onder meer te danken aan het in gebruik nemen van nieuwe velden in de Golf van Mexico en een hogere productie uit de teerzanden in Canada.

Doelen

Vijf van de dertien nieuwe projecten die gepland staan voor 2010 en 2011 produceren inmiddels. ''We boeken goede voortgang ten aanzien van onze doelen en er zal meer volgen van Shell'', aldus bestuursvoorzitter Peter Voser.

Shell verkocht dit jaar tot dusver voor 2 miljard dollar aan onderdelen, waaronder tankstations en kleinere raffinaderijen. Het concern verwacht in de jaren 2010 en 2011 voor 7 tot 8 miljard dollar aan activiteiten af te stoten.

Shell bestudeert onder meer de verkoop van 15 procent van de raffinagecapaciteit omdat de marges bij die activiteit onder druk blijven staan.