DIEMEN - Uitzendonderneming Randstad heeft in het derde kwartaal flink geprofiteerd van de internationale opleving van de uitzendmarkt. De omzet van het concern ging met 19 procent omhoog ten opzichte van het voorgaande jaar. In Nederland kwam een einde aan de periode van krimp.

Randstad meldde donderdag een omzet van 3,781 miljard euro over het afgelopen kwartaal. Dat was in lijn met de verwachtingen van analisten.

De operationele winst (ebita) kwam met 153 miljoen euro 64 procent hoger uit dan een jaar eerder en kwam eveneens overeen met de voorspellingen. Onder de streep bleef een nettowinst van 72,3 miljoen euro over, bijna 20 procent meer dan een jaar eerder.

De nettowinst voor afschrijving en amortisatie steeg met 40 procent tot 101,6 miljoen euro. De winst per aandeel ging hierdoor met 17 cent omhoog tot 0,59 euro. Dat was ruim boven de verwachting van 0,51 euro per aandeel.

Nederland

In Nederland stabiliseerde de omzet, na een krimp van 5 procent in het voorgaande kwartaal. De thuismarkt loopt nog altijd significant achter op buitenlandse markten als Duitsland, waar de omzet met 40 procent groeide, de Verenigde Staten (plus 23 procent) en Frankrijk (plus 19 procent).

Topman Ben Noteboom ziet de komende kwartalen met vertrouwen tegemoet. Na de opleving van de vraag uit de industrie neemt nu ook de behoefte aan uitzendkrachten in dienstverlenende sectoren in veel regio's toe, stelde hij. De positieve trends uit het derde kwartaal waren volgens Randstad ook zichtbaar in oktober.