NEW YORK - Na enig optimisme aan het begin van de week deden Amerikaanse beleggers hun aandelen woensdag in beperkte mate weer van de hand.

Iedereen is in afwachting van wat voor maatregelen het stelsel van centrale banken, de Fed, volgende week gaat bekendmaken om de Amerikaanse economie van een broodnodige impuls te voorzien. Beleggers denken nu dat ze daar aanvankelijk te optimistisch over waren.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde de dag op een stand van 11.126 punten. Dat is 0,4 procent lager dan het slot van dinsdag.

De breder samengestelde S&P 500-index leverde 0,3 procent in tot een stand van 1182,45 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte er 0,2 procent bij tot een stand van 2503,26 punten.

Gespeculeerd

Omdat niemand nog weet wat de Fed gaat doen, wordt er lustig op los gespeculeerd. Eerder deze week leidde dat tot druk op de koers van de dollar, omdat verwacht werd dat de geldpers aan zou gaan.

Nu wordt daar weer aan getwijfeld wat ervoor zorgde dat de dollar weer wat in waarde won. Daardoor werden grondstoffen wel goedkoper, wat de koersen van grondstofgerelateerde fondsen omlaag bracht.

Halliburton, dienstverlener in de oliesector, leverde 1,1 procent van zijn waarde in, Exxon 1,3 procent.

Opmars

Fed-voorzitter Ben Bernanke leidde in september een opmars van de beurzen in met de opmerking opnieuw de inkoop van obligaties te overwegen.

Beleggers gingen er klakkeloos vanuit dat daarvoor een vergelijkbare som zou worden uitgetrokken.

Woensdag schreef The Wall Street Journal echter op basis van analisten dat het tweede pakket een kleinere omvang krijgt.

De euro noteerde aan het eind van de handel op Wall Street 1,3770 dollar. Bij het sluiten van de beurzen in Europa was dat 1,3790 dollar