AMSTERDAM - BinckBank heeft een overnamebod van 14,50 euro per aandeel van het Britse investeringsfonds Permira gekregen en afgewezen, schrijft de Britse kant de Daily Telegraph woensdag, op basis van anonieme bronnen.

Het BinckBank-bestuur zou de avances van Permira hebben afgewezen en zou een zakenbank hebben ingehuurd om de strategische opties te onderzoeken. Die stap kan volgens marktbronnen leiden tot een veiling van de Nederlandse online-broker, aldus de Britse krant.

Eerder woensdag meldden verschillende mediaberichten dat ING of Evolution Group een bod zouden willen doen op BinckBank nv, maar analisten beschouwden beide partijen als onwaarschijnlijke kopers.

BinckBank, ING en Evolution gaven geen commentaar op de geruchten.

Het aandeel BinckBank staat woensdag rond 13.20 uur 6,7 procent hoger op 12,74 euro. Sinds de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers maandag voorbeurs is het aandeel met meer dan 23 procent gestegen.

De journalist van Daily Mail stelt dat ING de meest voor de hand liggende koper van BinckBank zou zijn, terwijl de overname voor Evolution minder eenvoudig te verhapstukken zou zijn. Evolution brak onlangs overnamegesprekken af met de kleinere zakenbank Panmure Gordon, wat de speculatie over een mogelijk bod BinckBank zal hebben gevoed.

Bron

Vermogensbeheerder Tim Linger van International Assets noemde dinsdag als bron van de geruchten een website die vermeldt dat een onbekende partij 15 euro of 16 euro per aandeel zou hebben geboden voor de bank.

Volgens analist Dirk Peeters van KBC Securities zijn er slechts weinig spelers die BinckBank zouden kunnen overnemen, behalve enkele partijen in de VS. De analist wijst erop dat ING van de Europese Commissie op dit moment geen overnames mag doen, in verband met de ontvangen staatssteun.

BinckBank en ING laten beide via woordvoerders weten geen commentaar te geven op marktgeruchten. Evolution was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Alex

Een andere potentiele koper, Rabobank, heeft zijn online-broker Alex juist enkele jaren geleden aan BinckBank verkocht, aldus Peeters, die voor Binckbank een accumulate-advies en koersdoel van 14 euro heeft.

Analist Thomas Nagtegaal noemt zowel Evolution als ING "hoogst onwaarschijnlijk" als kopers. Ook hij wijst op de Europese restricties voor ING en merkt op dat de marktkapitalisatie van Evolution slechts 230 miljoen euro is, tegen 900 miljoen euro voor BinckBank.

Nagtegaal, die een hold-advies heeft, noemt een overname van de Nederlandse online-broker niet waarschijnlijk, en zegt dat een Amerikaanse koper zoals TD Ameritrade het enige realistische scenario is.