AMSTERDAM - BinckBank ging woensdag voor de derde dag op rij hard omhoog. Het aandeel van de internetbroker was een positieve uitschieter op een verder negatief gestemde Amsterdamse beurs.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, verloor 2,77 punten (0,8 procent) tot een stand van 337,99 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 591,06 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,7 tot 1,1 procent.

De negatieve stemming kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar leidden berichten dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, mogelijk minder zal doen om de economie aan te jagen dan aanvankelijk gedacht voor lagere standen.

Ook tegenvallende cijfers over het aantal orders voor duurzame goederen deden de stemming geen goed.

BinckBank

De geruchtenstroom over een overname van BinckBank zwelde woensdag verder aan. De Britse website FT Alphaville maakte dinsdag als eerste melding van een mogelijke overname.

Een dag later verschenen in Britse kranten de namen van financieel concern ING, handelshuis Evolution en investeerder Permira als mogelijke kopers. Het aandeel BinckBank won maandag 7,4 procent en dinsdag 8 procent. Woensdag kwam daar nog eens 8,4 procent bovenop.

Heineken

Bierbrouwer Heineken daalde 4,3 procent na bekendmaking van tegenvallende cijfers over het derde kwartaal. Zowel de omzet van 4,6 miljard euro als het verkochte volume van 43,8 miljoen hectoliter bier viel tegen. Analisten rekenden op 4,9 miljard euro en 46,9 miljoen hectoliter.

Elektronicaconcern Philips en baggeraar Boskalis stonden ook onderin de hoofdgraadmeter. Philips daalde 2,1 procent, Boskalis 1,9 procent.

Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM stond bovenin de AEX met een koerswinst van 2 procent. Het bedrijf had dinsdag nabeurs laten weten de verwachtingen voor het lopende boekjaar op te schroeven en rekent nu op een positief operationeel resultaat.

De Franse chipproducent STMicroelectronics meldde over het derde kwartaal een winst van 198 miljoen dollar. De resultaten waren beter dan analisten verwachtten. Daarnaast rekent het bedrijf voor het vierde kwartaal op een omzetgroei van 2 tot 7 procent. Het aandeel won in Parijs 4,7 procent. In Amsterdam pluste chipmachinebouwer ASML 2 procent.

De euro stond op 1,3790 dollar, tegen 1,3865 dollar aan het eind van de handel op dinsdag. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper en kostte 81,35 dollar.