AMSTERDAM - Kabelbedrijf Draka geeft zijn zelfstandigheid niet zomaar op, zo bleek woensdag. Het bedrijf zegt dat een voorgenomen bod van zijn Franse branchegenoot Nexans substantieel te laag is.

Nexans zei vorige week 15 euro per aandeel te willen bieden, in contanten.

Behalve de prijs ziet Draka ook andere pijnpunten. Bij het voorgenomen bod zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de belangen van werknemers, toeleveranciers en klanten.

Financieren

Draka maakt zich bovendien zorgen dat Nexans het bod niet kan financieren. Als Draka dan overgenomen wordt, zou het last kunnen krijgen van de slechte financiële positie van het moederconcern.

Vorig jaar liepen onderhandelingen tussen Draka en het Italiaanse Prysmian ook al stuk op de prijs. Prysmian bood toen 12 euro per aandeel.

Flint Beheer

Grootaandeelhouder Flint Beheer, met een belang van 48 procent, staat achter het bod van Nexans. Het Financieele Dagblad schreef eerder dat de investeringsmaatschapppij van de familie Fentener van Vlissingen Nexans benaderd zou hebben, omdat het af wil van het belang in Draka.

Draka zei woensdag niet in gesprek te zijn geweest met Flint Beheer. Een opmerkelijk gegeven, aangezien twee van de zeven commissarissen van Draka uit de familie Fentener Van Vlissingen komen. Andere aandeelhouders, waaronder hedgefonds Lucerne Capital Management, hebben eerder aangegeven het bod van Nexans te laag te vinden.

Strategie

Draka zegt de eigen strategie actief tegen het licht te houden. Hierbij sluit het bedrijf naar eigen zeggen een zelfstandige koers niet uit.

''De verklaringen van Draka zeggen duidelijk: We bereiden ons voor op de strijd'', aldus analist Martijn den Drijver van SNS Securities woensdag. Hij sluit niet uit dat Draka andere branchegenoten, zoals General Cable of Prysmian, zal benaderen voor een hoger bod.

Nexans

Den Drijver verwacht dat Nexans het bod zal verhogen. ''Als er daarna nog steeds weinig steun is, trekt Nexans het bod misschien in.'' Hij wijst erop dat Nexans, gezien een gebrek aan kredietwaardigheid, bij een hoger bod misschien problemen krijgt met de raad van commissarissen.

Nexans en Flint Beheer wilden woensdag geen commentaar geven op de reactie van Draka.