WALLDORF - SAP, de grootste softwareproducent van Europa, heeft in het derde kwartaal fors meer omzet en winst geboekt. Het Duitse concern heeft de groei vooral te danken aan de overname van branchegenoot Sybase.

SAP boekte over de afgelopen drie maanden een omzet van ruim 3 miljard euro, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het beursgenoteerde bedrijf voldeed daarmee aan de verwachtingen van analisten.

De nettowinst van 501 miljoen euro lag weliswaar 12 procent hoger, maar was slechter dan verwacht. Ook de operationele winst steeg; met 16 procent naar 716 miljoen euro.

Regio's

Het Duitse concern verkocht in het derde kwartaal ten minste 20 procent meer software en aanverwante producten. ''In alle regio's zijn wij gegroeid'', zei financieel directeur Werner Brandt. ''Onze kracht lag vooral in de VS en de opkomende markten in Azië, Europa en Latijns-Amerika.

SAP zette met deze resultaten de verwachting over heel 2010 kracht bij. Het concern mikt op een omzetstijging tussen de 9 en 11 procent. De operationele winst moet over heel dit jaar 30 tot 31 procent hoger liggen dan in 2009.

Na Microsoft, IBM en Oracle is SAP het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het concern heeft zijn thuisbasis in Walldorf, vlakbij Heidelberg, en levert zijn producten voornamelijk aan de zakelijke markt.