NEW YORK - Na een voortvarend begin van de week hielden beleggers op Wall Street dinsdag hun kruit droog. Het nieuws dat zij te verwerken kregen, was dan ook zeer divers van toon.

Slechte berichten uit de staalsector, goede resultaten van autobouwer Ford en cijfers over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen hielden elkaar in evenwicht.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde de dag op een stand van 11.169,46 punten; een kleine verbetering (0,1 procent) ten opzichte van het slot van maandag.

De breder samengestelde S&P 500-index kwam niet van zijn plaats op een stand van 1185,64 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte er 0,3 procent bij tot 2497,29 punten.

Staalproducent

Grote staalproducenten als US Steel Corp, AK Steel Holding en 's werelds grootste staalproducent Arcelor Mittal leverden 3 tot dik 5 procent van hun waarde in, nadat zij hun resultaten over het derde kwartaal hadden bekendgemaakt. Dat kwam niet zozeer door de cijfers op zich als wel door mindere vooruitzichten voor de rest van het jaar waar zij voor waarschuwden.

Automaker Ford rapporteerde over het derde kwartaal een recordwinst van bijna 1,7 miljard dollar. Behalve in Europa wist de automaker in alle regio's zwarte cijfers te schrijven. De omzet liep wel terug. Ford verwacht het hele jaar met winst af te sluiten en durfde hetzelfde al te beweren voor volgend jaar. Het aandeel won 1,5 procent.

Vooruitzichten

De Amerikaanse consument is volgens de maandelijkse index voor het consumentenvertrouwen in oktober iets positiever geworden over de vooruitzichten van de economie. De index bereikte een stand van 50,2 punten tegen 48,5 vorige maand. Daar stond tegenover dat de huizenprijzen verder zijn gedaald waar gerekend was op een kleine stijging.

Voor een euro moest aan het eind van de handel op Wall Street 1,3852 dollar betaald worden. Aan het eind van de handel in Europa was dat 1,3865 dollar.