DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 1,69 miljard dollar (circa 1,2 miljard euro), de hoogste winst van het concern ooit. In dezelfde periode een jaar eerder boekte Ford een winst van 997 miljoen dollar.

De winstsprong overtrof de verwachtingen van analisten en is vooral te danken aan de introductie van nieuwe modellen. Ook de financieringstak Ford Credit droeg bij aan de winst. Op alle markten wereldwijd wist het concern weer zwarte cijfers te schrijven, behalve in Europa.

De omzet daalde in het derde kwartaal met 4,3 procent tot 29 miljard dollar. De verkoopcijfers van Volvo Cars in 2009 buiten beschouwing gelaten, zou de totale omzet met 1,7 miljard dollar zijn toegenomen.

Ford, na General Motors de grootste Amerikaanse autofabrikant, had de verkoop van het onderdeel Volvo aan het Chinese Geely afgelopen zomer afgerond.

Winstgevend

Ford, de enige grote Amerikaanse autobouwer die vorig jaar zonder staatssteun kon overleven, verwacht in heel 2010 en 2011 winstgevend te zijn. Het concern verloor tussen 2006 en 2008 in totaal 30 miljard dollar.

Ford moest 23,5 miljard lenen om een herstructurering van de onderneming te financieren. Maar de onderneming zegt vooruit te lopen met zijn programma om de schulden te reduceren. In het derde kwartaal heeft Ford 2 miljard dollar terugbetaald aan zijn schuldeisers.