ZURICH - Het Zwitserse bankconcern UBS heeft een nettowinst behaald in het derde kwartaal van 1,66 miljard Zwitserse frank (1,23 miljard euro), vergeleken met een winst van 2 miljard frank in het voorgaande kwartaal. Dat heeft UBS dinsdag bekendgemaakt.

Daarmee overtrof UBS de verwachtingen van analisten, die gemiddeld uit gingen van een nettowinst van 1,22 miljard frank. Het resultaat in de afgelopen periode werd echter gestuwd door een forse belastingmeevaller. Daarmee kon een verlies van 406 miljoen frank bij het onderdeel zakenbankieren deels worden gecompenseerd.

In het derde kwartaal van vorig jaar moest de bankgigant nog een nettoverlies in de boeken zetten van 564 miljoen frank.

Klanten

UBS, het grootste bankconcern van Zwitserland, zag de instroom van kapitaal van nieuwe klanten in het derde kwartaal met 1,2 miljard frank toenemen. In het tweede kwartaal was er nog sprake van een uitstroom van klanten.

Of de negatieve trend hiermee definitief is gekeerd is nog onzeker. ''Dat we een positief kwartaal achter de rug hebben, betekent nog niet dat er sprake is van een echte ommekeer'', aldus financieel directeur Oswald Grübel.

Crisis

UBS was met tientallen miljarden aan afschrijvingen en verliezen het grootste Europese slachtoffer van de financiële crisis. 's Werelds grootste vermogensbeheerder werd hard getroffen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de onrust op de beurzen. Daardoor waren veel klanten van de bank weggelopen.

Beleggers waren dinsdag niet gecharmeerd van de resultaten. Het aandeel UBS ging ruim 4 procent omlaag.