AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Beleggers keken vooral naar nieuws uit de Verenigde Staten, waar een toename van het consumentenvertrouwen niet voldoende tegenwicht bood aan een daling van de huizenprijzen in de grote steden.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 1,77 punten lager op 340,76 punten. Dat is een verlies van 0,5 procent.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen eindigde 0,1 procent (0,80 punten) lager op 592,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,4 tot 0,8 procent in.

Huizenprijzen

Het sentiment op de toch al negatieve beurzen verslechterde dinsdagmiddag door het bericht dat de huizenprijzen in de twintig grootste Amerikaanse steden in augustus zijn gedaald. Analisten hadden op een kleine stijging gerekend.

De verbetering van het consumentenvertrouwen in de VS in oktober, die een uur later werd gemeld, zorgde vervolgens voor een kleine opklaring.

ArcelorMittal

In Amsterdam werd de AEX de hele dag omlaag getrokken door ArcelorMittal, dat 5 procent verloor. Het staalconcernm maakte 's ochtends beter dan verwachte cijfers bekend over het derde kwartaal. Beleggers focusten echter op de zeer voorzichtige vooruitblik die het bedrijf gaf voor heel 2010.

De kwartaalcijfers van KPN werden wel positief ontvangen. Het telecomconcern handhaafde tegen de verwachting in de voorspellingen voor 2010 en werd beloond met een koerswinst van 1,9 procent.

BinckBank

In de MidKap maakte BinckBank een plotselinge koerssprong van 8 procent. Handelaren wezen op geruchten dat een onbekende partij interesse heeft in de online broker. Een woordvoerder van BinckBank wilde niet op de geruchten reageren.

De beurskoersen van Europese banken reageerden negatief op winstcijfers die de Zwitserse bank UBS dinsdagochtend naar buiten bracht. De cijfers werden gestuwd door een belastingvoordeel en verbloemden een verlies bij het onderdeel zakenbankieren.

UBS verloor 5 procent in Zürich. In Londen, Frankfurt en Parijs verloren grote banken als Barclays, Deutsche Bank en BNP Paribas eveneens terrein. In Amsterdam eindigde ING ruim 2 procent lager.

De waarde van de euro zakte dinsdagmiddag tot 1,3865 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de munt nog 1,3985 dollar waard.