AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN zag in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds begin 2009 de omzet op jaarbasis toenemen.

''Maar de omzetstijging van dit kwartaal is geen precedent voor de komende kwartalen'', waarschuwde financieel directeur Carla Smits-Nusteling in een toelichting op de dinsdag gepubliceerde derdekwartaalcijfers.

De totale omzet stegen in het derde kwartaal met 1,4 procent tot 3,38 miljard euro. De verkoop van onderdelen buiten beschouwing genomen, steeg de omzet zelfs met 2 procent. Analisten waren ook te spreken over de omzet en winstresultaten, die ze ''keurig'' en ''solide'' noemden.

E-Plus

De omzetstijging is vooral te danken aan groei van de internationale activiteiten. Vooral E-Plus, aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland, groeide sterk.

In Nederland blijft de omzet dalen, in het derde kwartaal met 1,3 procent tot 1,7 miljard euro. ''We hebben last van tariefdruk als gevolg van regelgeving'', zei topman Ad Scheepbouwer. ''Dat houdt ook volgend jaar aan.'' Hij benadrukte dat de omzetdaling in Nederland de afgelopen kwartalen wel is afgenomen.

KPN blijft banen schrappen, zoals al eerder is aangekondigd. Aan het einde van het derde kwartaal was het aantal fulltime werknemers 2.494 lager dan aan het eind van 2009. Bijna de helft van de banenreducties werd in Nederland gerealiseerd. In totaal had KPN aan het eind van het derde kwartaal 30.654 voltijd werknemers in dienst.

Glasvezel

De groei van het aantal glasvezel- en televisieklanten ligt volgens KPN ''op schema''. ''Het groeitempo van het aantal huizen dat van ons glasvezel wil afnemen gaat omhoog'', zei Scheepbouwer. In het derde kwartaal kreeg KPN er 60.000 televisieklanten bij, van wie ongeveer de helft voorheen nog geen KPN-klant was.

Scheepbouwer zei ''verheugd'' te zijn dat KPN binnenkort ook de iPhone 4 gaat verkopen. Tot voor kort was de populaire Apple-telefoon alleen via concurrent T-Mobile te krijgen. ''We hebben al zo'n 80.000 andere iPhone-klanten en hebben hoge verwachtingen van de iPhone 4.''

KPN haalde in het derde kwartaal een operationeel resultaat (ebitda) van 1,4 miljard euro, een stijging van 5,9 procent. Het concern herhaalde dinsdag de verwachting dat dit resultaat in 2010 meer dan 5,5 miljard euro zal bedragen. De omzet zal ongeveer gelijkblijven aan 2009. Die was toen 13,5 miljard euro.