SYDNEY - Singapore Exchange doet een bod van 8,4 miljard Australische dollar (ongeveer 5,9 miljard euro) op ASX, de uitbater van de Australische aandelenbeurs. Zo zou de op vier na grootste genoteerde beurs ter wereld gecreëerd worden.

Het bod van Singapore Exchange (SGX) waardeert ASX op 48 Australische dollar per aandeel en bestaat uit 22 Australische dollar per aandeel in contanten en 3,743 aandelen SGX voor elk aandeel ASX. Het bod biedt een premie van 37,3 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel ASX van afgelopen vrijdag.

De transactie is de eerste beweging in Azië richting een consolidatie van de beurssector, die in Europa en de Verenigde Staten al heeft geleid tot een verandering van het beurzenlandschap. De gecombineerde beurs zal een serieuze bedreiging vormen voor de andere Aziatische beurzen in Hongkong en Tokio.

"Het is niet alleen de vraag van het creëren van mogelijkheden, maar ook van het behouden van relevantie", stelt bestuursvoorzitter Magnus Bocker van SGX, die ook bestuursvoorzitter zal worden van het gecombineerde bedrijf.