AMSTERDAM - BinckBank heeft een zwak kwartaal achter de rug. De inkomsten en de winst daalden als gevolg van de zwakke omstandigheden in de financiële markten deze zomer. Dit bleek maandag uit de kwartaalresultaten van de internetbroker.

De nettowinst kwam uit op 9,6 miljoen euro, tegen 13,7 miljoen euro in dezelfde periode in 2009. Dit was minder dan de 10,2 miljoen euro waarop analisten gemiddeld hadden gerekend.

De inkomsten uit provisies bedroegen 28,1 miljoen euro, tegen 35,5 miljoen euro een jaar eerder. Ook dat resultaat is minder dan verwacht.

Vakantie

''Het marktklimaat was minder gunstig voor ons. Het vakantieseizoen, in combinatie met een rustige markt die geen richting koos, speelde BinckBank parten'', aldus bestuursvoorzitter Koen Beentjes in een toelichting. Op elke transactie die beleggers van Binck doen, verdient de bank een provisie. Als de markt rustig is, zijn er minder transacties en dalen de inkomsten.

Tegelijkertijd stonden ook de rente-inkomsten onder druk. Het concern is actief op de spaarmarkt. Het geld dat BinckBank ophaalt, wordt belegd.

Het rendement op de beleggingen is echter flink gedaald, wat druk zet op de marge op het spaargeld. De rente-inkomsten bedroegen 10,1 miljoen euro tegen 11,2 miljoen euro een jaar eerder.

Klanten

Het aantal klanten groeide in het afgelopen kwartaal door. In totaal had BinckBank eind september iets meer dan 417.000 klanten. Hiervan zaten er ruim 30.000 in Frankrijk. Dit is de markt waar BinckBank het meest recent is toegetreden en waar de groei het sterkst was.

In het kwartaal lanceerde BinckBank hier een SRD-applicatie. SRD is een in Frankrijk populair financieel product dat BinckBank tot nu toe miste. Het gaat om een contract voor de koop of verkoop van een aandeel of ander effect dat pas aan het eind van de maand wordt afgehandeld. Nu het is geïntroduceerd, is de verwachting dat de groei in de Franse markt zal versnellen.

Het bedrijf gaf, gezien de onzekere marktomstandigheden geen concrete verwachtingen voor de resultaten. Wel gaf BinckBank aan positief te zijn over de doelstellingen op de middellange termijn.