AMSTERDAM - Aandelenhandelaren staat een drukke week te wachten met een stroom aan bedrijfsresultaten uit binnen- en buitenland. Aan het Damrak barst het Nederlandse kwartaalcijferseizoen serieus los. Ruim twintig Nederlandse bedrijven openen de boeken van het derde kwartaal , waaronder zes uit de AEX.

ArcelorMittal en KPN komen dinsdag als eerste van de hoofdfondsen met de cijfers naar buiten. Het staalbedrijf heeft de resultaten volgens analisten in het afgelopen kwartaal flink zien dalen. Het telecomconcern behaalde volgens marktkenners nog wel een licht hoger resultaat dan een jaar eerder, maar moet de ambitieuze doelstelling voor dit jaar waarschijnlijk wel laten lopen.

Van bierbrouwer Heineken worden woensdag goede resultaten verwacht, net als van olieconcern Shell op donderdag. Heineken heeft de omzet dankzij de overname van het Mexicaanse Femsa naar verwachting flink uitgebreid, vooral in opkomende markten. Shell moet afgelopen kwartaal hebben geprofiteerd van de robuuste ontwikkeling van de olieprijs.

Uitzendmarkt

Aan het einde van de week moet uit de cijfers van Randstad en branchegenoot USG People blijken of de opleving van de uitzendmarkt nu ook op de Nederlandse markt zichtbaar is. In onder meer Duitsland en de Verenigde Staten neemt de vraag naar uitzendkrachten al maandenlang sterk toe, maar Nederland liep tot nu toe achter.

USG-topman Rob Zandbergen liet in de afgelopen maanden al doorschemeren dat de groei nu ook Nederland heeft bereikt.

Beleggers kunnen deze week ook reageren op de resultaten van kleinere Nederlandse bedrijven, zoals technisch dienstverlener Imtech, Binckbank, voedingsmiddelenproducenten Wessanen en CSM en apothekersketen Mediq.

Banken

In internationaal verband staat onder meer de financiële sector in de schijnwerpers, als belangrijke banken als Deutsche Bank, UBS en Banco Santander de boeken openen. Andere toonaangevende multinationals die met resultaten komen, zijn voedings- en wasmiddelenproducent Procter & Gamble, autofabrikant Ford en Microsoft.

Naast al het bedrijfsgeweld kan de handel ook nog richting krijgen van verse economische indicatoren. Deze week worden onder meer cijfers gepubliceerd over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten, de werkloosheid in Duitsland en het producentenvertrouwen in Nederland.