AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Over de week bezien verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter slechts 0,38 punten en ging het weekend in op een slotstand van 341,07 punten.

Maandag

De AEX begon de beursweek met een plusje van 0,1 procent. De voorzichtige prognoses van Philips remden een verdere opmars af, ondanks de beter dan verwachte kwartaalcijfers die het bedrijf presenteerde. Philips sloot met een verlies van 4,2 procent.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM was met een koerswinst van bijna 4 procent de grootste winnaar van de AEX. Het bedrijf zou volgens mediaberichten een van de gegadigden zijn om een belang te nemen in de Poolse staatsluchtvaartmaatschappij LOT.

Verder werd de nieuwe topman van KPN, Eelco Blok, hartelijk door beleggers ontvangen. De huidige operationeel directeur volgt Ad Scheepbouwer per 1 april 2011 op. Het telecombedrijf zette een plus van 2,1 procent op de borden.

Het aandeel Fornix was met een koerswinst van ruim 10 procent de grootste stijger op het Damrak. Vrijdag liet bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries van investeringsfonds Value8 weten een alternatief plan te hebben als de nieuwe strategie waar Fornix Biosciences aan werkt aandeelhouders niet bevalt.

Dinsdag

De Amsterdamse beurs moest 0,8 procent prijsgeven, op een onverwachte renteverhoging in China en tegenvallende kwartaalcijfers van Bank of America.

De bekendmaking van de renteverhoging van China zette de prijzen van olie en andere grondstoffen onder druk. Olieconcern Shell verloor 0,9 procent en staalgigant ArcelorMittal 1,6 procent.

Bank of America maakte bekend in het derde kwartaal een verlies te hebben geleden van 7,3 miljard dollar door een grote afschrijving bij de creditcarddivisie. Andere banken zakten mee op het bericht. ING verloor 1,8 procent en SNS 0,7 procent.

Galapagos ging harder onderuit, met een verlies van 9,1 procent. Het biotechnologiebedrijf haalde met een onderhandse aandelenemissie 28,7 miljoen euro op. De nieuwe aandelen werden tegen een prijs onder de slotkoers van maandag verkocht.

Woensdag

De beurzen kwamen in het midden van de week nauwelijks van hun plaats. Beleggers lieten zich niet inspireren door de resultaten van Amerikaanse concerns als Boeing en Manpower, die beter waren dan verwacht. De AEX schreef 0,2 procent bij, terwijl de MidKap-index met een even groot percentage zakte.

TomTom groeide in de loop van de dag uit tot de uitblinker op het Damrak en won 2,8 procent. Een tegenvallend winstcijfer over het derde kwartaal stelde aanvankelijk teleur, maar beleggers vonden de handhaving van de winst- en omzetverwachting bij nader inzien toch hoopgevend.

Kabelbedrijf Draka, dat al een tijdje in de etalage staat, was de sterkste daler in de MidKap met een min van 2,3 procent. De onderhandelingen met De Franse branchegenoot Nexans over het bod van15 euro per aandeel Draka zijn begonnen.

Donderdag

Na een ongeïnspireerde handelsdag sloten de beurzen donderdag duidelijk in de plus. De winst van 0,7 procent voor de AEX-index in Amsterdam was vooral te danken aan impulsen van buitenlandse branchegenoten.

De koers van post- en pakketbedrijf TNT kreeg een impuls van ruim 1 procent van de resultaten van de Amerikaanse sectorgenoot UPS, dat de winst in het derde kwartaal met 70 procent zag stijgen tot 930 miljoen dollar.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever dankte een koerswinst van ruim 2 procent aan Danone. De Franse sectorgenoot won in Parijs 4,8 procent na de bekendmaking van een omzetgroei van 15 procent tot 4,4 miljard euro.

AkzoNobel zakte juist 3,7 procent. Het bedrijf meldde een stijging van de nettowinst met 21 procent tot 238 miljoen euro en een omzetgroei van 13 procent tot 3,9 miljard euro. Handelaren vroegen zich echter af of de groei, die voor het merendeel in opkomende markten werd behaald, gehandhaafd kan blijven.

Detailhandelaar Macintosh kreeg er bijna 8 procent bij. Woensdag nabeurs kwam het bedrijf met hogere omzetcijfers. Met name de omzettoename van bijna 9 procent werd gewaardeerd.

Vrijdag

De beurzen gingen negatief de week uit, met name vanwege onzekerheid over de G20-top in Zuid-Korea waar over het valutabeleid werd gesproken. De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot 0,3 procent lager op een stand van 341,07 punten.

TomTom ging aan de leiding met een plus van 3,5 procent. De Amerikaanse bank JP Morgan Chase verhoogde vrijdag zijn advies voor het aandeel.

Air France-KLM steeg 1,5 procent. Het bedrijf maakte vrijdag bekend de capaciteit in de winter met 3,3 procent te verhogen ten opzichte van vorig jaar.

Bouwbedrijf Ballast Nedam maakte vrijdagochtend in een tussentijds handelsbericht bekend dat er nog steeds sprake is van toegenomen concurrentie en prijsdruk in de sectoren vastgoed en infrastructuur. Het aandeel verloor daarop 1,1 procent.

Euro

De dollar liep in op de euro. Vorige week sloot de munt de handelsweek af op een stand van 1,4020 dollar. Deze week besloot de munt op een stand van 1,3920 dollar.