Damrak vindt weg omhoog

AMSTERDAM – Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

De AEX heeft de weg naar boven gevonden en brak deze week door de grens van 340 punten. Positieve derdekwartaalcijfers en extra steunmaatregelen van de Fed wisten het Damrak positief te stemmen.

Rustig

De beurs begon rustig aan de week. Handelaren keken vooral uit naar aanwijzingen over extra steunmaatregelen door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. De AEX eindigde maandag met een kleine plus van 0,2 procent.

De koers van chipmachinefabrikant ASML liep maandag alvast vooruit op de kwartaalcijfers. ASML was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,3 procent.

Aanwijzingen

Ook dinsdag bleven beleggers speuren naar aanwijzingen dat de Fed extra monetaire maatregelen ging nemen. De AEX sloot uiteindelijk met een verlies van 0,6 procent

Staalconcern ArcelorMittal was een van de grootste dalers in de AEX met een verlies van 0,8 procent. De Zuid-Koreaanse branchegenoot Posco kwam dinsdag met tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagde zijn winstverwachting voor 2010.

Richting

De kwartaalcijfers van Intel gaven dinsdagavond eindelijk richting aan de beurzen. Het Amerikaanse technologiebedrijf boekte een recordomzet en een recordwinst. De Nederlandse branchegenoot ASML kwam woensdagochtend ook met beter dan verwachte kwartaalcijfers waarop het aandeel 6,1 procent won.

''Het is een goede start van het kwartaalcijferseizoen'', concludeerde handelaar Erik Nugteren van VPV Bankiers woensdag. ''Als deze trend doorzet dan zit er nog heel wat meer in voor de indices.'' De hele beurs profiteerde van de cijfers en de AEX eindigde met een plus van 2 procent

Vertwijfeling

Na woensdag een positieve dag te hebben beleefd, sloeg donderdag de vertwijfeling toe. Tegenvallende Amerikaanse macrocijfers zorgden ervoor dat eerdere winsten werden ingeleverd en de belangrijkste Amsterdamse index sloot met een verlies van 0,1 procent.

Kabelaar Draka stond erg in de belangstelling. Het aandeel werd ruim 7 procent meer waard nadat het Financieele Dagblad had gemeld dat het bedrijf in de etalage staat.

Bevestiging

Beleggers kregen vrijdag nog meer bevestiging dat de Fed waarschijnlijk meer steunmaatregelen gaat nemen om de economie aan te zwendelen. Fed-voorzitter Ben Bernanke zei voor een vergadering van de Fed: “Er zijn blijkbaar redenen om actie te ondernemen.”

Beurzen wisten toen weer de weg omhoog te vinden, maar later in de middag verdwenen de winsten. Amerikaanse consumenten bleken negatiever over de economie te zijn geworden in oktober. De AEX eindigde onveranderd op 341,45 punten.

Euro

De euro steeg deze week in waarde. Aan het eind van de vorige handelsweek was de Europese munt nog 1,3915 dollar waard. Deze week noteerde de euro 1,4020 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.

Lees meer over:
Tip de redactie