Dow lager door angst gevolgen 'foreclosures'

NEW YORK - De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeters konden vrijdag geen eenduidige richting vinden.

Bankaandelen kregen het zwaar te verduren door groeiende zorgen over de kwestie rond ongeoorloofde gedwongen huizenverkopen, de zogenoemde foreclosures, in de Verenigde Staten. Technologiebedrijven waren juist in trek dankzij sterke kwartaalresultaten van Google.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,3 procent lager op 11.058 punten. De breed samengestelde S&P 500-index was praktisch onveranderd op 1174 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq maakte een sprong van 1 procent tot 2460 punten.

Bernanke

Aanvankelijk kreeg de Amerikaanse beurs steun van uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke en meevallende macrocijfers. Bernanke zei met het oog op de aanhoudend hoge werkloosheid en de lage inflatie in de VS redenen te zien om aanvullende steunmaatregelen te treffen. Volgens Bernanke is het in Washington vooral nog de vraag hoe ver die ingrepen moeten gaan.

Een andere meevaller was het rapport over de detailhandelsverkopen in september. De omzet steeg met 0,6 procent ten opzichte van augustus, waar analisten rekenden op een toename met 0,4 procent.

Angst

De sfeer werd echter vooral bepaald door een groeiende angst voor de gevolgen van ongeoorloofde executieverkopen op de Amerikaanse huizenmarkt tijdens de financiële crisis.

Beleggers vrezen dat de affaire niet alleen de winstgevendheid van banken gaat aantasten, maar ook de hele economie. ''Het echte neerwaarts potentieel van deze kwestie is nog onbekend'', zegt een Amerikaanse handelaar.

BoA

Bij de Dow-fondsen kregen Bank of America en JPMorgan Chase koersdalingen voor de kiezen van 4,8 respectievelijk 3 procent. Conglomeraat General Electric maakte een smak van 5,2 procent, waarmee het onderaan stond. Dat had te maken met tegenvallende omzetcijfers.

Bij de techaandelen schoot Google bijna 11 procent omhoog. Het concern maakte donderdag na het slot van Wall Street juist veel beter dan verwachte omzetcijfers bekend over het derde kwartaal.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie