Merkel mengt zich in overnamestrijd rond Hochtief

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich gemengd in de overnamestrijd rond het Duitse bouwconcern Hochtief.

Ze waarschuwde dat het Duitse bedrijf niet ten gronde mag worden gericht na een overname door het Spaanse bouwconcern ACS. Dat zei een woordvoerder van Merkel vrijdag.

ACS, dat al een belang van bijna 30 procent in Hochtief bezit, wil dit uitbreiden tot 50 procent om zo de zeggenschap over het bedrijf te krijgen. Volgens de woordvoerder van Merkel is Hochtief een uithangbord van de Duitse technologische kennis.

Hulp

De Duitse regering vindt daarom dat de bedrijfsstructuren en het hoofdkantoor van Hochtief in Essen moeten worden gehandhaafd bij een overname.

Het grootste bouwconcern van Duitsland verzet zich tegen een overname door ACS. Topman Herbert Lütkestratkötter beschouwt het als een vijandige overname en heeft de politiek om hulp gevraagd.

Nauwlettend

De Duitse regering zei de zaak zeer nauwlettend te zullen volgen en contact te blijven houden met het bedrijf. ACS heeft de Duitse financiële toezichthouder BaFin om verlenging gevraagd van de overnametermijn.

Die is nu met vier weken verlengd. ACS zou een aandelenemissie overwegen om extra geld op te halen om de overname te financieren. Hochtief overweegt op zijn beurt ook om nieuwe aandelen uit te geven om de overname door ACS te dwarsbomen.

Lees meer over:
Tip de redactie